VPRO Gids 3

16 januari t/m 22 januari
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 16 januari

Ontroerende flitsportretten

springtij - Tsead Bruinja

Een zomer aan gesprekken met tbs’ers en hun behandelaars over hun jeugd en het kliniekleven voerde Tsead Bruinja afgelopen jaar. De neerslag daarvan, ‘documentairepoëzie’ in de traditie van Sleutelaar en Armando, verzamelde hij in de kleine bundel springtij (Querido). Ontroerende flitsportretten, waarin de onderwerpen steevast ‘x’ heten en ongespecificeerde delicten pleegden, maar evengoed een eigen stem en gezicht krijgen. Van een Eftelingfan met een aversie tegen attracties zonder sprookjesthema tot de x die van ‘bob ross’ wil leren schilderen, maar niet met ‘thinner’ (verdunner) mag werken. En van die psychotische Somaliër die als kind zijn honger stilde ‘door onder het raam van een restaurant te gaan staan’ tot de rastafari die nooit doodgaat: ‘de dood is voor negatieve mensen’.

DIRK-JAN ARENSMAN

Verziekte familieverhoudingen

Aurora - Luis Landero

Zodra Gabriel aankondigt een etentje te willen organiseren ter ere van de tachtigste verjaardag van zijn moeder ontsteekt hij onbedoeld de lont in een kruitvat vol familiezeer. Zijn zussen Sonia en Andrea zijn in alle staten en ook ma zelf reageert niet als verwacht. Bij Aurora – de vrouw van Gabriel die zo goed kan luisteren, nooit oordeelt en altijd steun en bijval biedt – storten alle betrokkenen hun hart uit. Urenlang luistert ze naar de oude verhalen over hoe de een werd voorgetrokken en de ander gedwarsboomd. Naarmate de verschillende versies verder uiteenlopen wordt de sfeer grimmiger en explosiever. In de meesterlijke roman Aurora (Wereldbibliotheek) legt Luis Landero uiterst geraffineerd dit web van ernstig verziekte familieverhoudingen bloot.

KATJA DE BRUIN

Empathische hellevaart

Zelfs de honden - Jon McGregor

Na de elegische (anti)thriller Reservoir 13, over het verstrijken van dorpslevens na de verdwijning van een dertienjarig meisje, verschijnt nu ook Jon McGregors derde roman in vertaling. En Zelfs de honden (Nieuw Amsterdam) blijkt een nog rauwer en beklemmender requiem. Dat van Robert namelijk, een middelbare alcoholist die tussen kerst en oudjaar dood wordt aangetroffen in zijn verpauperde flatje in een Britse stad. Terwijl er politieonderzoek wordt gedaan, sectie op zijn lichaam wordt verricht en de crematie plaatsvindt, vertelt een (spook?)koor van verschoppelingen over zijn leven en dat van de verzameling daklozen en junks met wie hij het deelde. Inclusief de goedhartige psychoot Mike, bebrilde heroïneverslaafde Danny én Roberts bloedeigen dochter Laura. Een associatieve, intens empathische hellevaart.

DIRK-JAN ARENSMAN

naar de vpro boekengids