Wellicht de beste film van de eigenzinnige cineast Werner Herzog. Onder zware omstandigheden geschoten in de Peruaanse jungle, vertelt Aguirre het verhaal van een op macht beluste Spaanse conquistador in zestiende-eeuws Zuid-Amerika, die op zoek gaat naar El Dorado, de legendarische stad van goud. Alles en iedereen moet wijken voor een passie die langzaam overgaat in obsessie en later zelfs krankzinnigheid. Criticasters meenden dat de motivatie van de titelheld Aguirre (gespeeld door Klaus Kinski) te schimmig bleef, maar wat dondert het met zulke mooie, overweldigende beelden: van de jungle van Peru, en van de megalomane Kinski.
Sinds kort te zien op de Eye Film Player: drie klassiekers van Werner Herzog. Waaronder misschien wel zijn beste film, een historisch drama uit 1972.
Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle
Bij het uitkomen al een klassiek meesterwerk: de verfilming van het bekende verhaal over de raadselachtige vondeling Kaspar Hauser met een indrukwekkende rol van Bruno S. Onvergetelijke scènes als theologen zich op de analfabetische vondeling storten op zoek naar het aangeboren, ongerepte 'godsbegrip' bij de mens. Hausers antwoord is kostelijk, maar staat tevens voor de eigen ervaringen van hoofdrolspeler Bruno S. - een in liefdeloze tehuizen opgegroeide man. Grote prijs in Cannes en diverse bekroningen op het filmfestival van Berlijn.
Fitzcarraldo
Klaus Kinski intrigeert als de weirde, aan Caruso verslingerde kolonist die er niet voor terugdeinst om een flink formaat salonboot middels kabels en rolhouten over een berg te laten slepen. Herzog filmde de levensgevaarlijke onderneming zonder trucages, wat hem veel kritiek opleverde. 'Het enige dat telt is wat je op het witte doek ziet,' liet hij destijds in interviews weten. 'Of wij bij het draaien geleden hebben - en wij hebben waarschijnlijk meer geleden dan ieder ander die ooit een film heeft gemaakt - doet er niets toe.' Een van de tegenslagen lag in het feit dat de beoogde hoofdrolspeler Jason Robards voortijdig afhaakte. Robards plaats werd dus ingenomen door Kinski, Herzogs 'liebster Feind' Kinski.