Malak, Celia en Jaelynne zijn veertien. Ze reizen met hun families naar een camping in Zuid-Frankrijk. De camping is een mini-universum waar de meiden urenlang even helemaal op zichzelf kunnen zijn. De docu 'Liefjes' weet knap te vangen hoe deze tieners het leven ervaren.

Jae (14) heeft nog nooit gekampeerd, maar deze zomer moet ze eraan geloven. Zij en haar broertjes worden door de nieuwe vriend van hun moeder op sleeptouw genomen naar een camping in Zuid-Frankrijk. Je kunt er volleyballen en tafeltennissen en elke avond zit er een grote groep tieners rond de picknicktafels bij het zwembad. Maar voor Jae is het vooral belangrijk dat de wifi het doet. Haar sociale leven speelt zich af op Instagram en Snapchat en dat wil ze graag zo houden.  

‘Mijn moeder zegt dat ik niet sociaal ben, maar op mijn telefoon praat ik soms met wel dertig mensen tegelijk,’ zegt ze in Liefjes. ‘Iemand in het echt zien, dat hoeft niet voor mij. Wat doe je dan, elkaar aankijken?’ 

Ook voor Celia (14) is een goede telefoonverbinding van levensbelang – al is dat bij haar omdat ze een échte ontmoeting (inclusief oogcontact) reeds achter de rug heeft. Haar vriendje is op vakantie in Turkije, zij in Zuid-Frankrijk, en dus is ze voor haar gemoedsrust afhankelijk van of hij de telefoon opneemt of niet. ‘Hij is moslim, dus het mag niet van zijn geloof,’ vertelt ze aan een meisje dat ze op de camping ontmoet. ‘Het lastigste aan onze relatie vind ik dat alles in het geheim moet.’ 

Malak

En dan is er de Vlaamse Malak (14), die als enige van de drie meisjes ook in het echte leven uit haar spreekwoordelijke schulp kruipt. Hoewel ze meedogenloos zelfkritisch is zoals alleen veertienjarige meisjes dat kunnen zijn (‘Ik zwem in een heel groot T-shirt, anders voelt het alsof ik me moet schamen om zo op de wereld rond te lopen.’), doet ze op de camping talloze nieuwe contacten op. Of je in Liefjes dan ook verliefdheid mag verwachten, laten we nog even in het midden. Maar dat Malak de camping anders zal verlaten dan ze er arriveerde, is zeker. 

Regisseurs Natalie Bruijns en Anneke de Lind van Wijngaarden weten in Liefjes knap te vangen hoe een veertienjarige het leven ervaart. Er is ongemak en onzekerheid, maar ook de onovertroffen opwinding van al die eerste keren. Jae, Celia en Malak zijn bovendien elk op hun eigen manier (en onbedoeld) ontzettend charismatisch – al zullen ze dat zelf ongetwijfeld anders zien. Liefjes is een film om nostalgisch bij weg te dromen naar zomers van weleer. En voor de jonge kijkers: jouw tijd komt nog wel, let maar op. 

Liefjes

Liefjes is te zien op Picl

de nieuwste documentairetips in je mailbox?