Net toen de Britse prins Andrew dacht dat zijn publieke vernedering wel zo’n beetje voorbij was, was daar Scoop; de Netflixfilm waarin de totstandkoming van zijn rampzalige interview met BBC’s Newsnight wordt gereconstrueerd. Voor wie de strapatsen van de Britse royals niet op de voet volgt: op 14 november 2019 belde presentator Emily Maitlis aan bij Buckingham Palace waar ze de prins voor het oog van de natie een uur lang beleefd maar vasthoudend doorzaagde over zijn betrekkingen met Jeffrey Epstein en over zijn vermeende seksuele contact met de destijds zeventienjarige Virginia Giuffre.
‘Alsof een trein een olietanker ramt en een tsunami veroorzaakt’, was de treffende samenvatting na afloop van dit verbijsterende interview, waarmee Andrew zijn eigen doodvonnis tekende door onder meer als alibi een bezoek aan een pizzatent in Woking op te voeren. Hij verloor sindsdien alles wat hem dierbaar was: van zijn militaire rang tot zijn onderkomen in Windsor Castle. Uiteindelijk betaalde zijn moeder twintig miljoen dollar waarmee haar geliefde Andy een schikking kon treffen om zo een rechtszaak in Amerika te ontlopen.
De tweede zoon van de Queen stond al jaren voor dit schandaal bekend als schuinsmarcheerder. In Secrets of Prince Andrew, een drie uur durend documentairetweeluik waarvan het tweede deel aanstaande woensdag wordt uitgezonden, vertelt hij schalks dat zijn bijnaam Randy Andy (‘geile Andy’) al dateerde uit zijn kostschooldagen, toen hij betrapt werd op de meisjesafdeling. Op archiefbeeld is te zien hoe de reserveprins, die vanaf zijn geboorte tot op het bot werd verwend, zich flierefluitend door het leven beweegt. Dat hij als jongeman in de Falklandoorlog meevocht, leverde hem de status van oorlogsheld op waar hij de rest van zijn leven op teerde.