Waarom zijn er geen homoseksuele mannelijke profvoetballers? Dat is de centrale vraag in de NOS-podcast De schaduwspits. Presentatoren Winfried Baijens, Rivkah op het Veld en Jeroen Gortworst zijn alle drie gay en winden geen doekjes om hun missie om de wereld van de (top)sport meer toegankelijk te maken voor lhbti-personen. Ze vertellen hun eigen verhaal, duiken de geschiedenis in en onderstrepen het belang van rolmodellen. Maar ondanks hun inspanningen is de hele Nederlandse voetballerij (ogenschijnlijk) nog steeds gierend heteroseksueel. Wereldwijd zijn de openlijk homoseksuele profvoetballers op één hand te tellen.
De eerste zeven delen van De schaduwspits verschenen in 2021, en met het Europees kampioenschap in aantocht besloot het trio om hun podcast nieuw leven in te blazen. Als er één voetballer zo dapper is om uit de kast te komen, volgen er vast meer, dachten ze drie jaar geleden nog. Vooral Baijens bekent anders naar de kwestie te zijn gaan kijken. In de afgelopen jaren is hij gaan beseffen hoe groot de druk voor voetballers is om binnen het heteroseksuele plaatje te passen. Bovendien is de homofobie op en rond de velden bepaald niet minder geworden. De stille dood van de zogenaamde ‘one love’-armband en de bedreigingen aan het adres van de Roze Kameraden, de Feyenoord-supportersvereniging voor lhbti’ers, bewijzen dat. Jeroen Gortworst merkt het ook wanneer hij voor het eerst in zijn leven de Kuip bezoekt, samen met zijn buurman, die fanatiek Feyenoordfan is. Voorzichtig vraagt hij hoe men denkt over lhbti’ers in het stadion. Vooral ongefundeerde transfobische complottheorieën blijken in de Kuip flink de ronde te doen.
Aan de andere kant is er ook hoopvol nieuws te melden, voornamelijk uit het buitenland. Baijens en Gortworst reizen af naar Glasgow, waar de topclub Celtic van homo-acceptatie een uithangbord heeft gemaakt. De harde kern van de supporters liet zelfs spontaan een groot regenboogspandoek in het stadion zakken. En ze gaan naar Duitsland, waar de oud-profvoetballer Marcus Urban bekendmaakte dat er een ‘collectieve coming-out’ op handen is. Op 17 mei, de internationale dag tegen homofobie en transfobie, zou een groep Duitse voetballers van plan zijn om gezamenlijk uit de kast te komen. De NOS’ers krijgen Urban te spreken en zijn statements verbazen hen. Er zijn whatsappgroepen waarin gay voetballers hun ervaringen bespreken. Er zijn zelfs stelletjes in de Bundesliga. En hij heeft ook namen van Nederlandse voetballers.
Mochten zij de zeventiende uit de kast komen, dan zou dat een enorme doorbraak zijn, maar het verhaal gaat natuurlijk verder. Daarvoor blijven we luisteren naar De schaduwspits.