VPRO Gids 16

20 april t/m 26 april
Pagina 10 - ‘Planet Attenborough’
papier
10

Planet Attenborough

Anke Meijer

In de achtdelige Netflixserie Our Planet luidt Sir David Attenborough de noodklok voor het klimaat, maar toch eindigt elke aflevering optimistisch.

Als het over natuurdocumentaires gaat, ontkom je niet aan de man die zijn stempel sterk op dit televisiegenre heeft gedrukt: Sir David Attenborough. Ruim veertig jaar doet de Brit internationaal van zich spreken. Door zijn spectaculaire en innoverende cameratechniek, maar ook door nadrukkelijk klimaat- en milieukwesties te agenderen. Nu weer door een achtdelige serie van commentaar te voorzien – niet op de BBC, zijn natuurlijke habitat, maar op Netflix. De inmiddels 92-jarige blijft de kijker verbazen.
‘De zilverruggorilla is zo groot als een man, en twee keer zo zwaar.’ De wereldberoemde stem van Sir David Attenborough klinkt in de derde aflevering van Our Planet zo zalvend als we van hem gewend zijn. ‘Zijn familie vertrouwt op hem om te overleven,’ vervolgt hij, terwijl de zilverrug op het scherm nors om zich heen kijkt.
Precies veertig jaar na Attenboroughs legendarische ontmoeting met een groep gorilla’s in de jungle van Rwanda, voor de documentaireserie Life on Earth, waar twee vrouwtjes de op dat moment 52-jarige documentairemaker besloten te vlooien, neemt hij de kijker opnieuw mee naar de natuurlijke leefomgeving van de gorilla: de jungle. Alleen is Attenboroughs boodschap in 2019 van een iets andere orde dan zijn blije verwondering in 1979.
‘De zilverrug zit op de uitkijk. Een concurrerend mannetje kan hem verslaan en zijn familie uiteenrukken. Maar,’ vervolgt hij op serieuze toon, ‘er is één bedreiging die hij niet in de hand heeft …’