VPRO Gids 13

28 maart t/m 3 april
Pagina 36 - ‘Boekentips’
papier
36

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 28 maart

Lyrische hersenspinsels

Jaar van de aap - Patti Smith
Goed, je moet er tegen kunnen dat in Jaar van de aap (De Geus), het nieuwe memoir van punkpeetmoeder Patti Smith, droom en werkelijkheid als mistflarden in elkaar overvloeien. Dat ze dialogen voert met het reclamebord van motel Dream Inn. En dat Ernest(o), een telkens mysterieus opduikende passant, een wel érg eloquente Roberto Bolaño-fan is. Maar wie meegaat in haar lyrische (hersen)spinsels van taal, wacht een ontroerende, surrealistische trip. Smith beschrijft hoe ze in 2016 al Allen Ginsberg en Marcus Aurelius lezend langs motelkamers trok, afscheid nam van twee hartsvrienden (onder wie toneelschrijver Sam Shepard), gruwde van de uitkomst van de presidentsverkiezingen en hoe je op je zeventigste de eierwekker onverbiddelijk doortikt, ‘met jezelf in de rol van ei’.

DIRK-JAN ARENSMAN

Essayistische reportages

Laat het schreeuwen, laat het branden - Leslie Jamison

Leslie Jamison bespeurde bij zichzelf een steeds grotere hang ‘om te schrijven over levens of overtuigingen waarvoor anderen niets dan hoon hadden’. Dat klinkt nobel, maar een paar zinnen verder erkent ze dat aan die voorkeur ook een ‘vleugje zelfingenomenheid’ kleeft. Die ambivalentie is tekenend voor de schitterende essayistische reportages in Laat het schreeuwen, laat het branden (Hollands Diep). Ze begint met een verhaal, over een eenzame walvis, een jongetje dat zegt in een vorig leven gevechtsvlieger in WO II te zijn geweest of een vrouw met een ernstig autistische tweeling die vlucht in de parallelle onlinewereld Second Life, om gaandeweg allerlei bespiegelende zijpaden in te slaan, waarbij de lezer haar maar al te graag volgt. Razend knap.

 

KATJA DE BRUIN

 

Ondeugdelijke verklaringen

Alles! En wel nu! - Piet de Rooy
Mei ’68, Woodstock, Provo, Maagdenhuis, Kralingen, flowerpower – trefwoorden te over om de jaren zestig te karakteriseren als die van protest en revolutie. Mwah, relativeert emeritus geschiedenis Piet de Rooy de sixties-mythe in Alles! En wel nu! (Wereldbibliotheek) – de titel spreekt al boekdelen. In kort bestek maar op basis van veel bronnen betoogt deze ideale en vaak geestige docent dat de veranderingen die in dat decennium plaatsvonden zich al veel eerder aankondigden, en dat secularisering, generatieconflict en vrijere seksuele moraal als verklaring niet deugen. De auteur denkt liever in eeuwen: ‘De oude Adam is niet ver weg. De oude Eva trouwens ook niet.’ Warm aanbevolen voor alle vijftigminners wanneer de boomers weer eens over ‘hun’ jaren zestig beginnen.

MAARTEN VAN BRACHT