Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
De grauwe kooi
Tiger King is momenteel een van de bestbekeken Netflixdocumentaires. Het is Making a Murderer en Keeping up with the Kardashians in één. Vermakelijk, maar ook problematisch. ‘Dit is exploitatie’.
De zevendelige documentaireserie Tiger King: Murder, Mayhem and Madness is de grote Netflixhit van dit moment. Binnen een week nestelde de op 20 maart uitgekomen reeks over de opkomst en de val van privédierentuineigenaar Joe Exotic zich al in de top drie van bestbekeken shows .
De ontdekking is het begin van een vijfjarig project dat draait om Joe Exotic, geboren als Joseph Allen Schreibvogel. Een flamboyante, homoseksuele polygamist die een privédierentuin – The Greater Wynnewood Exotic Animal Park – runt in een gat in Oklahoma. Hij verdient zijn geld onder meer met het fokken van roofdieren en knuffelsessies met pasgeboren tijgers. Joe komt vaak in beeld met een tijgerwelp in zijn armen en een pistool op zijn heup. Hij is een showman en praatjesmaker in de oer-Amerikaanse traditie van de legendarische circusuitbater P.T. Barnum en Donald Trump. Joe leeft voor de camera en zegt precies wat het publiek wil horen.
Trailer trash
Polarisatie
Doordat de makers zich niet zichtbaar bemoeien met het verhaal, lijken ze onpartijdig. ‘Die illusie vertaalt zich in neerkijken op hun hoofdpersonen,’ legt Hassler-Forest uit. ‘Joe Exotic, Doc Antle en Carole Baskin worden neergezet als typetjes, zoals hoofdpersonage Michael Scott uit The Office. Het ontbreken van menselijkheid draagt bij aan het probleem van polarisatie in Amerikaanse cultuur en politiek.’ Want de makers van Tiger King hadden er ook voor kunnen kiezen om de onderliggende sociale en economische problemen in Amerika – die ertoe leiden dat figuren als Joe Exotic kunnen opklimmen en vallen – te onderzoeken. ‘Tiger King voelt misschien niet als exploitatie, maar is het wel. Want deze mensen denken dat ze wat te winnen hebben bij alle aandacht.’
Tiger King: Murder, Mayhem and Madness is te zien op Netflix.
Een tijger in je achtertuin
Boosdoener
In de vierdelige podcastserie Cat People komen zowel de mensen aan het woord die grote katachtigen als huisdier houden, als de mensen die die praktijk te vuur en te zwaard bestrijden. Opvallend is dat de fanatiekste tegenstanders ooit zelf tijgerbaasjes waren. Ze wisten niet beter, en geloofden oprecht dat ze zeldzame roofdieren voor uitsterven konden behoeden door ermee te fokken.
De trieste werkelijkheid is dat al die gefokte exemplaren waardeloos zijn. Inteelt is onvermijdelijk en gefokte dieren uitzetten in de natuur is onmogelijk.
Over Joe Exotic is behalve de Netflixserie Tiger King ook de podcast Joe Exotic gemaakt, en ook in Cat People konden de makers niet om hem heen. Toch is dit veruit de meest genuanceerde en beste productie over dit onderwerp. Rachel Nuwer, de maker van Cat People, doet al acht jaar gedegen journalistiek onderzoek naar de wereldwijde handel in wilde dieren. Voor Cat People sprak ze onder anderen met Deborah Pierce, die spijt heeft van de aanschaf van leeuw Elsie en poema Charley, met oud-politieman Tim Harrison, die wekelijks wordt opgetrommeld als er weer eens een leeuw of tijger is ontsnapt, en met Carole Baskin, de vrouw die ooit zelf thuiskwam met 56 lynxen en zich ontpopte tot de vurigste tegenstander van Joe Exotic.
De podcastseries Joe Exotic: Tiger King en Cat People zijn te beluisteren via de bekende podcastkanalen. Journaliste Rachel Nuwer, maker van Cat People, schreef deze longread over de handel in grote katachtigen: longreads.com/2020/03/16/tiger-trafficking-in-america.