Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
Thuisquarantaineblues
Tijdens de coronacrisis is heilzame livemuziek aan banden gelegd. Maar wie goed speurt kan zich toch laven aan spirituele, troostrijke klanken, ook van eigentijdse componisten.
Opbeurend en eigentijds
Rust en regelmaat
Oost-Europese componisten schuwen gelukzalige klankschoonheid sowieso niet. Van de Let Peteris Vasks tot de vorig jaar overleden Georgische componist Giya Kancheli, hun werk is doordesemd van een tijdloze sereniteit. Muziek die op moeilijke momenten in spiritueel opzicht soelaas kan bieden. Ook de troostrijke muziek van Nederlandse componisten als Simeon ten Holt en Joep Franssens biedt rust en regelmaat in gespannen tijden. Het is hoe dan ook een kalmerend tijdverdrijf om alle verschillende versies van Ten Holts Canto ostinato eens op te speuren via onlinemuziekdiensten en videokanalen.
En soms zit je als componist plotseling de tijdgeest op de hielen. Door het uitbreken van de coronacrisis zag de Nederlandse toondichter Willem Jeths de première van zijn opera Ritratto nét niet doorgaan. Het Opera Forward Festival werd afgeblazen, maar De Nationale Opera kwam op het lumineuze idee om de generale repetitie van de opera in haar geheel te streamen. Deze sprankelende opera – nog te bekijken op het YouTubekanaal van De Nationale Opera – bruist van het leven en is een doeltreffend panacee in tijden van corona.
Vijf luister- en kijktips
Bachs passiemuziek is razendpopulair, maar luister ook eens naar de louterende klankwereld van Arvo Pärts Passio uit 1989. Via YouTube en onlinemuziekdiensten zijn schitterende (live)uitvoeringen te streamen, zoals die van het onvolprezen Hilliard Ensemble. Ook mooi: op hun YouTubekanaal vertolkt het in zelfverkozen isolatie verkerende Cello Octet Amsterdam Da pacem domine van Pärt.