VPRO Gids 19

9 mei t/m 15 mei
Pagina 36 - ‘Boekentips’
papier
36

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 9 mei

Bliksemrelatie

Lieg met mij - Philippe Besson
Schreef Philippe Besson eerder romans over Arthur Rimbaud en personages op een schilderij van Edward Hopper, in Lieg met mij (De Bezige Bij) líjkt hij een intiem autobiografisch verhaal te vertellen. Dat van een successchrijver die op een dag een jongen ziet lopen die griezelig veel lijkt op zijn eerste jeugdliefde, en diens zoon blijkt. De ontmoeting voert Philippe terug naar geboortegehucht Barbezieux anno 1984, toen hij als zeventienjarige een bliksemrelatie had met populaire boerenzoon Thomas Andrieu; gepassioneerd en opwindend, maar ook clandestien en (voor Thomas) schaamtevol. En dankzij zoon Lucas verneemt hij ook Thomas’ treurige levenspad nadien. Een melancholiek memoir vol pubererotiek en aangrijpend Brokeback Mountain-leed? Of, suggereert Besson subtiel, ging de schrijversfantasie met hem op de loop?

DIRK-JAN ARENSMAN

Pleisterplaatsen

Buitenpost - Dan Richards
Op de tiende dag van zijn verblijf in Desolation Peak rookte Jack Kerouac bij gebrek aan tabak gemalen koffie en beren kunnen schroefdoppen openmaken. Het zijn dat soort feitjes die Buitenpost (AtlasContact), van de Britse journalist Dan Richards zo aanstekelijk maken. Richards is gefascineerd door de romantische aantrekkingskracht van geïsoleerde pleisterplaatsen. Of het nu de stations zijn waar poolonderzoekers verblijven, de hutjes waar IJslanders schuilen voor een onweersbui of de constructie in de woestijn van Utah waarin de omstandigheden op Mars zijn nagebootst. Zonder irritant vertoon van eruditie sleept Richards er wagonladingen schrijvers, bands en series bij. Voor iemand die naar de uiteinden van de wereld reist heeft hij een opmerkelijke handicap: hij heeft geen rijbewijs.

KATJA DE BRUIN

Toenadering

De smaak van wilde peren - Ewald Arenz
Sally is zeventien, prikkelbaar, impulsief en anorectisch. Ze ligt overhoop met haar ouders (‘Ik eet alleen niet omdat niets hier goed kan smaken’), is weggelopen uit een therapiecentrum en krijgt onderdak bij de dertig jaar oudere boerin Liss die in Sally haar eigen verleden herkent. Door het zware fysieke werk op de boerderij en het onthaaste plattelandsbestaan komen de heel verschillende vrouwen nader tot elkaar en wordt tegen het decor van een perenboomgaard ook duidelijk hoe de gesloten Liss in haar isolement is beland. Hun onwaarschijnlijke toenadering wordt door Ewald Arenz in zijn coming-of-age roman De smaak van wilde peren (Nieuw Amsterdam) met zintuiglijk proza plausibel gemaakt, al is deze gymnasiumdocent wel wat uitleggerig. Happy end.

MAARTEN VAN BRACHT