VPRO Gids 2

11 januari t/m 17 januari
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Kringloopwinkel

Ik was zeer onder de indruk van jullie geweldige serie De kracht van de kringloopwinkel. Ontroerend, heel dichtbij, zonder sentimenteel te worden. Zeer de moeite waard. Na Naarden, Steenwijk en Zeist weer nieuwe reisdoelen, bedankt!

COBI BUSCHMAN (KRINGLOPER/FIETSER), HILVERSUM

Fauda

In VPRO Gids #1 wordt Netflixserie Fauda door Alex Mazereeuw ‘akelig realistisch’ genoemd (’On Demand’, p. 38). Het meest realistische aspect van de serie lijkt me hoe die laat zien dat iedere straathoek, ieder huis en iedere hondendrol op de Westelijke Jordaanoever voortdurend in beeld is bij het Israëlische leger. Het is de Israëlische makers gelukt om de suggestie te wekken dat het een evenwichtige verhaallijn is, slim verpakt in een sexy thriller. Maar kleine details, die de kijker ontgaan als die geen Hebreeuws of Arabisch spreekt en de context niet kent, laten zien wie de verteller is. Voorbeeldje: het Arabische woord 'ta3lim' (onderwijs) wordt vertaald met 'indoctrinatie'. Palestijnen worden niet onderwezen maar geïndoctrineerd?

SYLVA VAN ROSSE

In Europa

Telkens weer blijkt het een lastige opgave om aan objectieve geschiedschrijving te doen, ook voor de makers van In Europa. Wel aardig verzonnen natuurlijk die ondertitel: de geschiedenis op heterdaad betrapt. Geschiedenis neergezet als verdachte. Maar hoe ga je met zo’n betrapte verdachte om? Wat te doen met de voorgeschiedenis en de context waarin de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden? Kan er ook sprake zijn van relevante toevalligheden? Welke getuigen moet worden opgeroepen en geraadpleegd? Hoe kan het verhoor goed, zorgvuldig en eerlijk verlopen? Welke lessen willen wij uit de verhoren trekken? Hoe kunnen we recidive voorkomen? We willen toch van de geschiedenis leren, al was het maar iets. Hoewel de praktijk ons ook heeft geleerd dat de mensheid nogal hardleers is (geweest). Geschiedenis kan beschouwd worden als een keten van oorzaken en gevolgen, waardoor we met complexe materie te maken hebben. Zo komen bijvoorbeeld revoluties, oorlogen en terrorisme niet zomaar uit de lucht vallen. Politicoloog Gilbert Achcar heeft uitgebreid studie gedaan naar het ontstaan en de ontwikkeling van islamitisch fundamentalisme en terrorisme. Daaruit blijkt dat het Al Qaida-netwerk en zijn leider en financier Osama bin Laden voormalige bondgenoten van de VS waren. Die samenwerking culmineerde uiteindelijk in het ontstaan van een terroristische macht die tot op de dag van vandaag een voortdurende dreiging vormt. Helaas wordt het verkrijgen van een juist inzicht en objectieve analyse van historische gebeurtenissen vaak belemmerd door mythevorming, vooroordelen en vooringenomenheid! Die vertroebelen nogal eens het verkrijgen van een objectief beeld van historische gebeurtenissen. Het is dan ook een belangrijke opdracht voor historici en documentairemakers om te zorgen voor een objectieve beeldvorming. Juist ook om te voorkomen dat de geschiedenis toch steeds weer opnieuw een recidivist blijkt te zijn.

REIN HEIJNE, ROTTERDAM

Cover

Hoe dom kun je zijn? Dat dacht ik bij het zien van het winnende ontwerp voor het omslag van VPRO Gids #1. De juryleden vonden het beeld zo sterk dat ze dachten het wel eens eerder gezien te hebben. Ja, wellicht op een plastic zak met daarbij de waarschuwing ‘this bag is not a toy’.

JOHAN BULK, KLEINE HUISJES