Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
De retorische boemerang
Volgens Planet of the Humans is de duurzame energietransitie een hoax, en de Amerikaanse milieubeweging gecorrumpeerd door het grote geld. De milieubeweging is woedend, maar krijgt eigenlijk een koekje van eigen deeg.
Familieruzie
Links-liberale hobby
dit artikel krijg je cadeau
Smaakt dit naar meer?
Neem een abonnement op de digitale VPRO Gids.
6 maanden voor €17,50
Intellectuele integriteit
Planet of the Humans is te bekijken op www.planetofthehumans.com.
Langs de retorische meetlat
Well Fed betoogt dat gentech in de landbouw wel degelijk kansen schept en voordelen oplevert, zeker ook voor ontwikkelingslanden. Well Fed volgt de persoonlijke ontwikkeling van iemand die aanvankelijk zeer sceptisch staat tegenover gentech, maar door zijn vriend, een moleculair bioloog, tenslotte overtuigd raakt van het tegendeel. De kijker wordt geacht te geloven dat hij of zij daar live bij is, maar dat is grotendeels fictie. Boersma: ‘Die ontwikkeling heeft wel echt plaatsgevonden, maar in het jaar voordat we met filmen begonnen. Dus voor een deel zijn het inderdaad nagespeelde scènes.’
Into Eternity
Een 'mythische vertelling' over de eindberging voor hoogradioactief afval, Onkalo. Deze eindberging, 450 meter diep in de Finse ondergrond van massief graniet, is nog in aanbouw, maar zal vanaf circa 2025 de eerste containers met kernafval opnemen. Hoe artistiek mag een documentairemaker zijn eigen waarheid inkleuren? Alle scènes in de tunnels zijn achteraf in een spookachtig blauw licht gezet: de kleur van de Cherenkov-straling die gebruikte splijtstofstaven in hun waterbassins afgeven. Sleutelende technici worden gefilmd in slow motion, beeldtaal voor: ‘nu gaat er iets rampzaligs gebeuren’. De soundtrack bestaat grotendeels uit geluidseffecten van het genre griezelfilm, of klassieke treurmuziek. Over de interviews is een Oost-Duitse grauwsluier gelegd, waardoor de experts er soms bij zitten als opgegraven lijken.
Gasland
Deze documentaire zette in één keer de milieueffecten van fracking op de kaart, een vorm van gaswinning die in de jaren daarvoor in de VS een explosieve groei had doorgemaakt. Gasland is vooral bekend geworden door de scène waarin stromend water uit de kraan in brand vliegt als iemand er een aansteker bij houdt. Iconisch, maar het bewijst niets. In sommige streken komt aardgas van nature veel in grondwater voor. Het is heel onwaarschijnlijk dat gas uit de diepte waarop fracking plaatsvindt in zo korte tijd het grondwater aan de oppervlakte heeft bereikt.