VPRO Gids 8

22 februari t/m 28 februari
Pagina 13 - ‘Boekentips’
papier
13

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 22 februari

Angstig onzichtbaar

Gratie - Aravind Adiga

‘Niets eenvoudiger dan onzichtbaar worden voor witte mensen, die je toch al niet zien,’ aldus verteller Dhananjaya Rajaratnam in Gratie (Nieuw Amsterdam), de nieuwe roman van Aravind Adiga. Onzichtbaar blijven is dan ook zijn specialiteit. Vanuit Sri Lanka naar Sydney, Australië gekomen op een inmiddels verlopen studievisum, deed hij daar alles voor. Hij noemde zich Danny. Hij werkt als modelschoonmaker in de plaatselijke yuppenwijk, terwijl hij zelf in het veredelde voorraadhok van een kruidenierszaak woont. Hij heeft zelfs, als een ware Aussi-kameleon, highlights in zijn haar! Maar wanneer een Indiase ex-cliënte wordt vermoord en de hem bekende dader dreigt hem te laten deporteren, moet Danny in elf angstige uren kiezen: verborgen blijven, of toch de autoriteiten informeren? Aangrijpend maatschappijkritische tikkende-klokthriller.

DIRK-JAN ARENSMAN

Virtuoos geklaag

Cliënt E. Busken - Jeroen Brouwers

Miskend, gekleineerd en beledigd wordt hij, meneer Busken. Hij mag dan oud en invalide zijn, dement is hij echt niet, hooguit wat verstrooid. Ooit wijdde hij zijn leven aan werk ‘van universele intergalactische importantie’, nu slijt hij zijn dagen in een instelling waar hij, vastgegespt in zijn rolstoel, als incontinente kleuter wordt behandeld. Dus zwijgt hij. Maar in zijn hoofd woedt een permanente storm van woede en onmacht. Hij is immers een ‘bezonken intellectueel en geestesaristocraat’, met een ‘woordenvariëteit als een bloementuin’. Dat laatste zal elke lezer van Cliënt E. Busken (AtlasContact) beamen. Wat een geweldig boek heeft duivelskunstenaar Jeroen Brouwers op zijn 79ste weer afgeleverd. Virtuoos geklaag dat heerlijk uit de bocht vliegt.

KATJA DE BRUIN

Nieuwsgierige bewondering

Stedevaart - Jan Brokken

Het 32ste boek van Jan Brokken heet Stedevaart (Atlas Contact) en bevat 22 reis- c.q. verblijfsverhalen, deels eerder gepubliceerd, deels bewerkt, deels niet eerder verschenen, maar alle het resultaat van grondige recherche, als steeds voortkomend uit Brokkens nieuwsgierige bewondering. Het gaat om kunstenaars, musici en hun werk, in relatie tot een bepaalde stad, waaraan de auteur zijn bevindingen ter plekke en soms (jeugd)herinneringen toevoegt. Gustav Mahler en Amsterdam, Joseph Beuys en Düsseldorf, Günter Grass en Berlijn, Frank Gehry en Bilbao, Tip Marugg en Curaçao, maar ook met relatief onbekenden maakt Brokken de lezer bekend. Fascinerend is het verhaal van Iosif Raiskin, die in 1942 de première van Sjostakovitsj' Zevende ('Leningrad') bijwoonde en al diens volgende symfonieën.

MAARTEN VAN BRACHT

naar de vpro boekengids