VPRO Gids 17

24 april t/m 30 april
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Piersonrellen

Je mag hopen dat de auteur van ‘Oorlog in de Piersonstraat (VPRO Gids #15, p. 24) haar informatie niet gekregen heeft van de makers van de Andere tijden-aflevering, want dat zou weinig goeds betekenen voor die uitzending. Wie veertig jaar na dato nog steeds spreekt over ‘rellen’ als het over de Piersonstraat gaat, geeft er blijk van niets begrepen te hebben van wat er toen in Nijmegen aan de hand was. Ondoenlijk om alle onjuiste details in dit artikel te ontrafelen, maar één zaak mag niet onweerlegd blijven. ‘Toen een zitdemonstratie van enkele honderden demonstranten met veel geweld werd beëindigd, sloeg de vlam in de pan.’ Dat is een versimpeling die op geen enkele manier in relatie staat tot de feiten. Omdat voor maandag 16 februari verwacht werd dat de bezette huizen in de Piersonstraat en het gekraakte pakhuis De Eenhoorn ontruimd zouden gaan worden, waren barricades opgeworpen om die ontruiming te vertragen. Tot ieders verrassing stelde de rechtbank een oordeel over die ontruiming uit tot de vrijdag in die week. Het gevolg was dat elke dag in die week de steun voor de Piersonstraat in Nijmegen groter werd, evenals het verzet tegen de idiote plannen van de gemeente (de Raad werd overheerst door het CDA, allesbehalve Havanna aan de Waal dus). Met als resultaat dat elke dag de menselijke blokkade vóór de drie barricades groter werd: dag en nacht zaten daar vele honderden sympathisanten. En tegen deze geweldloze demonstranten (die er dus al een week zaten) werd in de nacht van 22 op 23 februari 1981 onvoorstelbaar veel geweld ingezet, op bevel van Hans Wiegel (minister van BiZa) en onder auspiciën van CDA-leider Lansink. Die maandagavond was er een demonstratie van enkele duizenden in de stad. Dat herhaalde zich elke avond, met steeds méér mensen, tot er op donderdag 17.000 mensen op de been waren, terwijl de gemeenteraad discussieerde over de ontruiming van de Piersonstraat. Een uitstekende, feitengetrouwe weergave van de gebeurtenissen in de Piersonstraat in 1981 is te beluisteren in de in het artikel ook genoemde aflevering van De reünie van 21 mei 2017.

RENÉ MEEUWS , NIJMEGEN

Boekenprogramma

Een nieuw boekenprogramma. Eindelijk. Sympathieke, eigenzinnige presentatoren en het klinkt veelbelovend dat ze zelf bepalen wie ze uitnodigen (VPRO Gids #16, p. 10, ‘Schrijvers aan de praat krijgen’). Dat geloof ik. Veel schrijvers zullen hopen op een kans om hun boek bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. Erkenning in zicht! Ik moet denken naan de overleden cabaretier Jeroen van Merwijk, die in een interview zei dat hij door het gebrek aan erkenning kanker heeft gekregen. Het levenslange, energievretende geleur met zijn werk, de afwijzingen. Ziekmakend slopend was het. Aan de andere kant had hij maling aan de publieke gunst en bekritiseerde hij collega's die grappen maakten voor de ‘kijkcijfers’. Matthijs van Nieuwkerk schreef in de Volkskrant een mooie recensie over Van Merwijks boek Kanker voor beginners. Die recensie eindigt zo: ' De publieke gunst is misschien een smakeloze sloerie, aan het eind van de rit beschikt zij over leven en dood. Dat stemt tot lang nadenken.' Wat ik wil zeggen: heb mededogen met al die schrijvers die nooit uitgenodigd zullen worden.

FLIP WILLEMSEN, ROTTERDAM

Kaiser Wilhelm

‘In de ochtend van 10 november 2018 was Wilhelm vanuit Spa (...) halsoverkop naar Nederland gevlucht’ (VPRO Gids #14, p. 82, ‘Keizerin Augusta’). Wat een vitale man moet dat toch zijn geweest op zijn 159ste, hopelijk blijf ik ook zo fit.

R.A. LITAROWITSCH, AMSTERDAM