VPRO Gids 35

28 augustus t/m 3 september
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Brighton Rock

Verenigd Koninkrijk 1947. Misdaad van John Boulting. Met o.a. Richard Attenborough, Carol Marsh, Hermione Baddeley, William Hartnell en Harcourt Williams.

Behalve romans schreef Graham Greene ook uitstekende filmscenario's, waaronder veel adaptaties van zijn eigen boeken. Brighton Rock was volgens de schrijver slechts een 'entertainment', maar alle klassieke Greene-elementen zijn aanwezig: een ontaarde, schuldbeladen protagonist, katholieke dogma's als geestelijke verlossing en boetedoening, intelligente dialogen, subtiele ironie. Centraal staat de schijnbaar gewetenloze jonge gangster Pinky, subliem vertolkt door Attenborough, die zich steeds verder in de nesten werkt om de moord op een journalist te verdoezelen. Om het Amerikaanse publiek voor te bereiden op de grimmige sfeer van deze Britse noir-klassieker, werd de film in de VS uitgebracht als Young Scarface.

NETFLIX
Judy

Verenigd Koninkrijk 2019. Biografie van Rupert Goold. Met o.a. Renée Zellweger, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Jessie Buckley en Michael Gambon.

Wat een tragisch bestaan leidde actrice en zangeres Judy Garland (1922-1969), die als piepjong meisje al werd onderworpen aan een genadeloos showbizzregime. Dit biografische melodrama toont daar alleen wat flarden van, in flashbacks, en richt zich verder op de laatste fase van haar leven, waarin ze avond aan avond optrad in een Londense nachtclub. Het is een opzet die geen moment verrast, maar dat hindert niet, want naar hoofdrolspeelster Renée Zellweger kun je blijven kijken. Razend knap hoe ze laveert tussen kwetsbaar en grotesk, en ook nog overtuigend danst en zingt. Ze kreeg er een Oscar voor.

Verenigde Staten 2021. Documentaire van Questlove.

Terwijl Woodstock en de gelijknamige, Oscarwinnende documentaire-registratie ervan geschiedenis schreven, vond in 1969 nog een ander revolutionair muziekfestival plaats. Ook dat werd gefilmd, maar die registratie lag bij gebrek aan interesse een halve eeuw op de plank. Het is niets minder dan een correctie op de officiële geschiedschrijving dat de registratie van het Harlem Cultural Festival – met een staalkaart aan zwarte muziekstijlen – nu eindelijk te zien is. Aangevuld met interviews met aanwezigen en aandacht voor de historische context. Met onder meer optredens van Nina Simone, Sly & The Family Stone en Stevie Wonder. Kippenvel!

Verenigde Staten 2019. Documentaire van Ric Burns.

Biografisch portret van de vermaarde Britse neuroloog en schrijver Oliver Sacks (Awakenings, The Man Who Mistook His Wife for a Hat), die een half jaar voor zijn dood in 2015 werd geïnterviewd. Ook vrienden en collega’s komen aan het woord en vertellen over Sacks, zijn schizofrene broer en homofobe moeder, zijn drugsverslaving en natuurlijk over zijn baanbrekende werk. Onconventioneel levensverhaal van een getalenteerde, destructieve man die pas na lang zoeken zijn draai in het leven vond. En een ontroerende, rijke uiteenzetting over innerlijk leven, echt waarnemen, en de mens achter de diagnose zien.

naar vpro cinema