VPRO Gids 43

23 oktober t/m 29 oktober
Pagina 38 - ‘Valsspelers’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Valsspelers

Elja Looijestijn

Expres verliezen om een gokker te laten te winnen: matchfixing in Nederland komt regelmatig voor. Dat onderzoeken en bewijzen de makers van de NOS-podcast Gefixt.

De makers van Gefixt beginnen hun podcast met een disclaimer: ‘Misschien ben je een echte liefhebber en zijn sporters je helden. Dan is deze podcast misschien niets voor jou.’ Wie hierdoor juist nieuwsgierig is geworden, valt al snel van de ene verbazing in de andere. Op wedstrijden die hier niet eens op televisie te zien zijn, zoals uit de eredivisie basketbal of de beloftencompetitie in het betaald voetbal, worden soms honderdduizenden euro’s ingezet. Jonge sporters die weinig verdienen worden benaderd om opzettelijk te verliezen of een gele of rode kaart te pakken. De verleiding is groot, en de pakkans klein.

‘We wisten dat hier een verhaal in zat, maar dat we zelf op zoek moesten gaan naar informatie,’ zegt Ben Meindertsma, onderzoeksjournalist bij de NOS. ‘Een matchfixingzaak komt niet vanzelf naar je toe.’ Samen met zijn collega Guido van Gorp stortte hij zich een halfjaar op het dossier, met de vijfdelige podcast vol onthullingen als resultaat.

Ze onderzoeken een verdachte basketbalwedstrijd, spreken darter Raymond van Barneveld over een potje online coronadarts met absurd hoge inzetten en confronteren voetballer Tom Beugelsdijk met een gele kaart waar tienduizenden euro’s op gewed waren. Ze spreken een jonge tennisser wiens kamergenoot zich inliet met matchfixing en uiteindelijk zelfs een echte matchfixer.

Hun bevindingen haalden het Achtuurjournaal, de krantenpagina’s en de talkshowtafels, uniek voor een podcast. ‘We kennen in Nederland wel mooie podcasts met achtergrondverhalen, maar er was nog geen serie met journalistieke nieuwswaarde,’ zegt Meindertsma. ‘Matchfixing is een groot en ingewikkeld onderwerp, en in een podcast kun je veel meer kwijt dan in een item in het journaal of een artikel op onze website.’

Hoewel Meindertsma en Van Gorp opvallend veel betrokken te spreken hebben gekregen, hoor je in Gefixt wel veel weggepiepte namen, vervormde stemmen en interviews die nagespeeld zijn door stemacteurs. ‘Dat was vaak de enige manier om citaten te laten horen. Het sportwereldje is klein en voor de sporters staat er veel op het spel. Maar het mooie van een podcast is dat we de luisteraars mee kunnen nemen in ons onderzoek, zo begrijp je onze beweegredenen.’

Gefixt heeft het probleem matchfixing opnieuw op de agenda gezet. Toch krijg je als luisteraar en sportliefhebber de indruk dat Meindertsma en Van Gorp pas het topje van de ijsberg hebben laten zien. De winsten in de gokwereld zijn hoog en matchfixing blijft moeilijk te bewijzen. Voor wie dus wil gaan luisteren: die disclaimer staat er niet voor niets.

Gefixt

De Podcast Gefixt is te beluisteren in de podcastapps of via NPO Radio 1.

naar de vpro podcastgids