Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
Boekentips
Drie aanraders
Boekentips in de week van 4 december
Lyrisch en ontregelend
Een geest in de keel - Doireann Ní Ghríofa
‘Dit is een vrouwelijke tekst,’ luidt een refrein in Een geest in de keel (Van Oorschot), het prozadebuut van dichter Doireann Ní Ghríofa. Het is ook een memoir over moederschap, een literatuurhistorische detective en het verhaal van een vruchtbare obsessie. Terwijl ze met vier piepjonge kinderen is bedolven onder een lawine aan zorgtaken, raakt de Ierse namelijk in de ban van een achttiende-eeuwse collega, Eibhlín Dubh Ní Chonaill, een edelvrouw die een beroemd episch gedicht schreef na de moord op haar echtgenoot. Ze besluit tussen kolven en stofzuigen dat woedende, smachtende klaaglied te vertalen én meer te achterhalen over de mysterieuze maker. De lyrische neerslag van beide raakt onder meer vervlochten met die van een bijna fatale bevalling. Ontregelend mooi.
Uitgeverij G.A. Van Oorschot
DIRK-JAN ARENSMAN
Droogkomisch en hartbrekend
Pluto - Lara Taveirne
Vier dochters heeft Marie-Josepha, van drie verschillende mannen. Antonia is de jongste en de enige die haar vader nooit gekend heeft. Het is haar verhaal dat de Vlaamse Lara Taveirne in Pluto (Prometheus) vertelt. Taveirne roept de sfeer binnen dit gezin op in scènes die soms droogkomisch en vaak hartbrekend zijn. De vier zusjes voeden elkaar op want mama heeft het te druk met zichzelf, totdat ze haar dochters halsoverkop meesleept naar een dijkhuis dat van ellende aan elkaar hangt. Daar beleeft Antonia de ultieme kinderdroomzomer: plassen in het natte gras, vuurtjes met marshmallows en worst, badmintonnen onder de volle maan. De lezer weet dan al dat deze idylle van korte duur zal zijn. Een verdrietige prachtroman.
Prometheus
KATJA DE BRUIN
Frank en vrij
Vrij - Lea Ypi
Een vreemd en geheimzinnig land was Albanië, waar stalinist Enver Hoxha met harde hand zijn versie van het communisme dicteerde en de bevolking in angst en onwetendheid verkeerde. Lea Ypi (1979), hoogleraar politieke theorie in Londen, is er opgegroeid, met ‘bourgeois’-ouders en een oma die wél beter wisten. In Vrij (De Bezige Bij) beschrijft ze, door de ogen van kind en tiener Lea, frank en geestig hoe de onhoudbare communistische ideologie en praktijk na 1990 werd vervangen door een kapitalistische, resulterend in chaos, werkloosheid, emigratie en burgeroorlog, waarna ze naar het buitenland kon om te studeren. Hoe een goedgelovig maar schrander kind langzaam maar zeker de leugens, onvrijheid en repressie gewaarwordt waaronder haar volwassen omgeving moet leven.
De Bezige Bij
MAARTEN VAN BRACHT