Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.
Forum
Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.
Neus
Hij heeft misschien niet de statuur van Cleopatra of Dante (VPRO Gids #48, p. 34, ‘Lekker rondneuzen’), maar het is misschien aardig te vermelden dat ook filmmaker en acteur Orson Welles de bezitter was van een neus die de (film)geschiedenisboeken heeft gehaald. Omdat Welles erg ongelukkig was met zijn reukorgaan, dat hij te klein en daardoor karakterloos vond, speelde hij vrijwel al zijn filmpersonages met een valse neus. Een uitzondering is de rol van Harry Lime in The Third Man. Dat hij juist dit personage – dat hij verafschuwde – met zijn eigen gezicht speelde in plaats van het te verfraaien met een van zijn favoriete protheses is wellicht veelzeggend.
BEN JOOSTEN, NIJMEGEN
Omslag (3)
In tegenstelling tot het bericht van Marie-Jeanne van Hövell over de kwaliteit van de huidige omslagen (‘Forum’ #45) meld ik dat met name de omslagen een reden voor mij zijn om de papieren gids te houden. Ik vind ze juist heel mooi. Elke keer weer. Zeer veelzijdig en vanuit vele kunstrichtingen, maar verrassend en prachtig.
LIES DE HAAN, BUSSUM
Verzonnen verleden
Het verzonnen Holocaustverleden (VPRO Gids #49, p. 22, ‘Holocausthoaxoverlevende’) van Misha Defonseca, afkomstig uit een katholiek milieu, is niet uniek. Het doet denken aan de auteur Carl Friedman (1952-2020), die eveneens opgroeide in een katholiek gezin. Zij fabuleerde haar Joodse komaf onder meer in het boek Tralievader uit 1991. In 2005 kwam, dankzij goed journalistiek speurwerk, haar bedrog uit. Carl Friedman heb ik enige jaren vrij goed gekend, aangezien zij regelmatig bij een Joodse vriendin van mij logeerde. Ook in de dagelijkse omgang speelde zij haar rol als Joodse, met alle leugentjes die daarbij nodig zijn. Zo vertelde zij tientallen malen sjabbat te gaan vieren bij haar ouders in Antwerpen, terwijl ze dan feitelijk naar haar eigen huis in Breda reisde. Hoe is dit te begrijpen? De behoefte een interessanter leven te leiden dan in werkelijkheid het geval is? Uiteindelijk pakte het tragisch uit voor Carl Friedman, die zo getalenteerd, intelligent en geestig was.
JOS VAN BEERS
100 dagen in je hoofd (2)
Heel erg bedankt voor de goede serie 100 dagen in je hoofd. Knap dat jullie het voor elkaar gekregen hebben om daar te mogen filmen en ook heel goed dat Nicolaas en Tim wat van hun persoonlijke worstelingen deelden.
ANTOINETTE RICHTER
Vogeluitje
Ik heb al vanaf mijn jonge jaren een vreemde associatie met woorden. Neem nou bijvoorbeeld artisjok of Oosterscheldekering. Sjok of sjok je nou bij de eerste, en is de tweede een kering of een dekering? In mijn optiek kan het allebei. Hetzelfde geldt voor de kop op p. 10 van VPRO Gids #50: ‘Vogeluitje.’ Ik moest daarbij meteen denken aan het winkelpand dat ik tweemaal daags passeer, met op de etalageruit in sierlijke letters de intrigerende naam ‘Luthier’. Hetgeen zich in die etalage bevindt geeft al een verklaring: de uitbater bouwt en herstelt snaarinstrumenten, al komt de luit waar de beroepsnaam naar verwijst vermoedelijk niet vaak meer voor. Is het raar dat ik bij dat ‘vogeluitje’ – naast een uitstapje van vogelaars – meteen een vogel voor mijn geestesoog zag, naarstig op zoek naar zijn schijnbaar onvindbare luit?
SIL CASTELEIN, APELDOORN