Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.
Forum
Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.
Boekje voor het bloeden
Dank voor de duidelijke en tragische schets van de boekhandel in tijden van lockdown in mijn woonplaats (VPRO Gids #8, p. 14, ‘Boekje voor het bloeden’). Ik zie inkoper Ronnie Terpstra regelmatig door de stad fietsen om bestelde boeken bij klanten te bezorgen. Aan zijn gezicht kan ik zien dat het dus klopt: 'Hier ben ik niet voor gemaakt.’
En toch moet ik elke keer aan mijn vader denken: boekhandelaar in opkomst die zelf bij het uitkomen van de vijfde of zesde druk van de Winkler Prins Encyclopedie (rondom WO II) met een dummy op pad ging om deze serie aan mensen te verkopen. Als ze een encyclopedie wilden, moesten ze daarop intekenen.
Dan loop ik dus door dezelfde straten in Leeuwarden als Terpstra en mijn vader en denk ik: hé, hier woonde een WP-klant. Zodra de boeken binnenkwamen werd de WP overal in Fryslân via de post bezorgd, ook bij (verre) familie.
En als er dan weer een deel uitkwam waren we zo blij, want dan had mijn vader financieel sowieso een goede maand. Wat een andere tijd!
HESSEL POSTHUMA, LEEUWARDEN
Slavernij (2)
‘Een van de grote ontdekkingen van deze tentoonstelling is dat er ook in de Oost veel slavernij heeft plaatsgevonden’, sub-kopt het artikel over de komende slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum (VPRO Gids #7, p. 14). Dit is echt onjuist. Slavernij in de Oost was allang bekend, maar is inderdaad lange tijd onderbelicht gebleven. In 2015 heeft Reggie Baay daaraan een einde gemaakt met zijn boek Daar werd wat gruwelijks verricht. Slavernij in Nederlands-Indië.
JAN DEES, AMSTERDAM
CNN
Wat jammer dat Jonathan Maas in zijn kritische artikel over CNN (VPRO Gids #8, p. 32-34) focust op het tv-programma van deze zender en volledig voorbij gaat aan de daaraan gelieerde website. Want daar is niets te merken van hijgerigheid en wordt keurig onderscheid gemaakt tussen journalistieke verslaggeving en opinie. Een oase van rust, zonder dat je geconfronteerd wordt met dreigende muziek of overal flitsende hoekjes op het scherm. Uiteraard zijn ze kritisch over Trump en de Republikeinen, maar wel genuanceerd. Voor het broodnodige tegenwicht tegen Fox News hoef je dus niet per se uit te wijken naar The Washington Post, The New York Times of The Guardian.
HANS HOES, HENGELO
Zaak van leven en dood
Wat is een filmklassieker? Een film die ondanks een soms vergevorderde leeftijd het bekijken en herbekijken waard is. Dit naar aanleiding van de magere vier sterren die jullie in VPRO Gids #7 (p. 51) toekennen aan A Matter of Life and Death (1946) – een van de meest geslaagde en originele films aller tijden, zowel qua concept als qua vormgeving en casting. En niet te vergeten de humor en het taalgebruik. ‘May I remind you sir, that we’re living in the 20th century.’ ‘May I remind you sir, that we are not alive at all.’ Ik ben overigens niet de enige die deze mening is toegedaan: in 2004 noemden 25 filmcritici in het tijdschrift Total Film het de op-een-na beste Britse film ooit gemaakt, na Get Carter.
ERWIN HOUTENBRINK, ROTTERDAM