VPRO Gids 15

9 april t/m 15 april
Pagina 10 - ‘Boekentips’
papier
10

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 9 april

Onuitgesproken spanningen

Franse vlecht - Anne Tyler

Het is 1959 en de Garrets gaan voor het eerst op vakantie. Wie een levensontwrichtend drama verwacht, kent Anne Tyler niet. Die houdt het liever klein, inzoomend op de onuitgesproken spanningen tussen de gezinsleden. Zestig jaar lang volgt Tyler de opeenvolgende generaties van deze familie in Franse vlecht (Prometheus), haar 24ste roman. Aan de basis staan Mercy, die liever schildert dan zich met de kinderen bemoeit, en Robin, die voelt hoe zij hem gaandeweg ontglipt. ‘Je kunt een goed huwelijk hebben en je kunt een slecht huwelijk hebben en dat kan hetzelfde huwelijk zijn maar op een verschillend tijdstip.’ Het is een typische Tyler-wijsheid in dit liefderijke verhaal over het spanningsveld tussen knellende familiebanden en persoonlijke vrijheid.

KATJA DE BRUIN

Traumatisch gezinsdrama

Van geen betekenis - James Clammer

Een dag uit het leven van een loodgieter klinkt misschien niet erg wervend, als samenvatting van een roman, maar in zijn compacte debuut Van geen betekenis (Querido) trekt James Clammer je evengoed een enerverende (gedachten)wereld in. Die van Joseph Forbes namelijk, die tijdens zijn eerste werkdag na ziekte ‘van de psychologische soort’ nogal moeizaam een boiler vervangt bij een vriendin van zijn vrouw, Alison. Terwijl hij wordt geplaagd door kleine verwondingen, een aanval van een migraineachtige ‘aurakwaal’ en een verrassingsbezoek van zijn net uit de gevangenis vrijgelaten zoon Edward, wordt langzaam een traumatisch gezinsdrama onthuld. Eentje dat zowel Joe’s zenuwinzinking (en Alisons opvlammende godsvrucht) als Edwards detentie verklaart, en dat deze mannelijke-blauweboordenvariant op Mrs. Dalloway verrassend suspensevol maakt.

DIRK-JAN ARENSMAN

Uniek levensverhaal

Annette, een heldinnenepos - Anne Weber

De Duitse Anne Weber woont al decennia in Parijs en schrijft boeken in het Duits en Frans, om ze daarna zelf te vertalen. Dat valt ook af te lezen aan Annette, een heldinnenepos (Orlando), levensverhaal van Anne Beaumanoir (1923-2022), die als lid van de communistische résistance Joden redde, na de oorlog als neurofysioloog in Marseille werkte, tot tien jaar gevangenis werd veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd, zichzelf wegcijferde, en in Frankrijk een symbool werd van rebellie en verzet. Weber heeft dit uniek verlopen leven namelijk ook op onorthodoxe en speelse manier verwoord: in versvorm, met taalvondsten en zowel bewonderende als sceptische terzijdes. Goed voor de Deutscher Buchpreis 2020, en ook om hardop voor te lezen.

MAARTEN VAN BRACHT

naar de boekengids