VPRO Gids 22

28 mei t/m 3 juni
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Veenhuizen

Met enige nostalgie blikt Mariët Meester in haar onlangs verschenen autobiografie Koloniekind terug op haar jeugdjaren in Veenhuizen (VPRO Gids # 18, p. 18, ‘Vrij in Veenhuizen’). Hoe anders zal de herinnering zijn geweest van de vele gedetineerden die in het voormalige bedelaarsgesticht waren ondergebracht. Uit eigen onderzoek naar de lotgevallen van een aantal weeskinderen uit Tholen die in 1823 naar Veenhuizen werden afgevoerd, weet ik dat hun behandeling daar mensonterend was. Nadat ze in het diepste geheim midden in de nacht uit Tholen onder militaire bewaking waren weggevoerd, kwamen ze een paar dagen later aan in Veenhuizen. Daar werden de kinderen bij aankomst in een zaal bijeengedreven, waar ze urenlang moesten wachten, voordat ze hun slaapplaats in een ijzeren kooi mochten betreden. Alle persoonlijke bezittingen moesten worden ingeleverd en hun namen werden ingewisseld voor nummers. Overdag moesten de kinderen onder streng toezicht op het land of in een werkplaats werken. Kortom, voor de meesten was het leven in Veenhuizen een regelrechte hel en het was dan ook geen wonder dat menig kind een ontsnappingspoging waagde.

ALBERT KORT, KAPELLE

Huisvrouwen

Niet alle vrouwen die tussen 1940 en 1970 trouwden werden saaie huisvrouwen (VPRO Gids #20, p. 66, ‘Niks interessants’). Mijn moeder, getrouwd in 1944 en vier kinderen, deed betaald werk naast het huishouden. Mijn grootmoeder werkte ook, terwijl mijn grootvader het huishouden deed naast zijn werk. Zij was een van de eersten die in een Zwitsers bergdorp een vakantiehuis liet bouwen van het verdiende geld. En de zus van mijn grootmoeder had een eigen winkel.

ANTONIA BOSSHARD, AMSTERDAM

Podcast

Sinds enige tijd ben ik een van de twee Nederlanders die naar podcasts luistert (VPRO Gids #19, p. 14, ‘Oren naar Vlaamse podcasts’). Wandelend met de hond Bella geniet ik van een win-winsituatie door te luisteren naar moois als Fab4cast (inmiddels al 180 keer informatie over en analyse van de muziek van de beste band ever), Themafeest (grappig en leerzaam) en Atlas (spin-off van het gelijknamige tv-programma over dromen). Ook ontdekte ik de Vlaamse podcasts waarover het artikel gaat. Jammer dat u daarbij Klara niet noemt, de Vlaamse cultuurzender, die zeer interessante podcasts maakt. Tot nu toe beluisterde ik Revoluci, De Bourgondiërs, Over Godfried Bomans gesproken, Beethoven de podcast en American Dreams.

KOOS STOMP

Fortuyn

Drie dagen liep Hugo Blom in Normandië achter de feiten aan, schrijft hij in ‘Moment’ (VPRO Gids # 20, p. 7). Vanwege een wifiloos huis, de nog niet uitgevonden smartphone en de kranten van gisteren miste hij de moord op Fortuyn, meldt hij verder. Wij waren op Corsica en onze thuisgebleven zoon belde ons mobiel op het vakantieadres en sprak over de vreemde paniek en een naargeestige stemming in het gehele land, want Pim Fortuyn zou zijn vermoord. Wij zetten het nieuws aan op het vakantieverblijf, en jawel, na een halfuur Frans nieuws volgde tot slot in nog geen halve minuut de foto van de vermoorde, liggend op het Mediapark, en een tekst waarvan we hier thuis soms alleen nog herhalen: ‘Pèm Fortoewin est mort…’

HENK FEIJ, VLISSINGEN

Schrijfhok

Het programma Brommer op zee is iedere week weer genieten, vooral het schrijfhok. Hopelijk worden die brieven en verhalen ooit gebundeld en uitgegeven, want het zijn eigenlijk allemaal pareltjes.

TREES VAN OERS-BOSCHMAN, WIERINGERWERF