Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
Boekentips
Drie aanraders
Boekentips in de week van 11 juni
Ecologische woordkunst
Het land van weinig regen - Mary Austin
Met de schetsen van het (woestijn)leven tussen de High Sierras en Death Valley in zuidelijk Californië, in 1903 gepubliceerd in Het land van weinig regen (Koppernik), was Mary Austin (1868-1934) haar tijd ver vooruit. Schrijvend over waterpaden die coyotes, konijnen en kwartels door het landschap volgden, het ‘drama van de stervende dieren en de aasetende vogels’ of het levensverhaal van een Paiute mandenmaakster benadrukte ze destijds al het belang van in harmonie leven met de te beschermen natuur. Maar je leest Austin toch vooral om haar oerprecieze evocatie van, pakweg, de ‘borstels van bajonetscherpe bladeren’ van de boomyucca, of hoe de ‘spookachtig holle wirwar’ van het afgestorven skelet daarvan ‘iets griezeligs aan het maanlicht’ geeft. Wonderschone ecologische woordkunst.
DIRK-JAN ARENSMAN
Verrukkelijke cocktail
De Palace Papers - Tina Brown
Alsof ze haar pen in tabasco heeft gedoopt, zo heerlijk vilein schrijft Tina Brown in De Palace Papers (Nieuw Amsterdam) over de gebeurtenissen in huize Windsor na de dood van Diana. Als je alles nog eens de revue laat passeren, van de strapatsen van schuinsmarcheerder Andrew tot de kuren van straalverwende diva Meghan, realiseer je je pas hoezeer die dappere Queen het de afgelopen jaren voor haar koninklijke kiezen kreeg. Honderden bronnen deden al dan niet anoniem een boekje open over wat er achter de paleisdeuren zoal gebeurde, en Brown serveert die royal juice uit in een verrukkelijke cocktail. Daarbij spaart ze niemand, behalve de monarch zelf. Die gun je na bijna zeshonderd pagina’s vooral eeuwige rust.
KATJA DE BRUIN
Aanstekelijke Krimi
De Hollander - Mathijs Deen
Op zijn geschiedenis van de Wadden heeft Mathijs Deen nu een heuse literaire Waddenthriller laten volgen. Op een zandplaat in een strook betwist grensgebied (de sinds 1960 bevroren zogeheten Eems-Dollardkwestie, echt waar) treft een Nederlandse patrouilleboot een verdronken Duitse wadloper aan en neemt hem mee naar Delfzijl. De Duitse justitie eist het lichaam op, de Nederlandse brigadecommandant weigert, een onzinnig internationaal conflict dreigt. Cuxhaven stuurt daarom voor heimelijk onderzoek de Duitse rechercheur Lieuwe Cupido naar Delfzijl, een op Texel opgegroeide eigenzinnige zwijger. De Hollander (Alfabet Uitgevers) is een aanstekelijke Krimi, op basis van gedetailleerde grensoverschrijdende kennis geschreven met humor en gevoel voor Nederduitse gevoeligheden. Tevens een lofzang, opnieuw, op de gevaarlijke schoonheid van het mysterieuze wad.
MAARTEN VAN BRACHT