VPRO Gids 40

1 oktober t/m 7 oktober
Pagina 15 - ‘Maand van de Geschiedenis 2022’
papier
15

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Maand van de Geschiedenis 2022

Momenteel beheersen pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen het nieuws, maar wat doet tegenspoed met ons? Hoe gaan we weer over tot de orde van de dag? En welke lessen kunnen we eruit trekken?

Een slachtoffer van de Watersnoodramp wordt geborgen

 

 

 

Dit wordt allemaal uitgezocht tijdens de Maand van de Geschiedenis, die ditmaal in het teken staat van ‘Wat een ramp!’ Duik in de historie van rampspoed en breng een ode aan de veerkracht van de mens. Onderstaande activiteiten zijn een selectie van wat er te doen is in oktober. Het complete programma vindt u op maandvandegeschiedenis.nl/agenda.

Week van de Koloniale Geschiedenis

Museum Bronbeek organiseert de jaarlijkse Week van de Koloniale Geschiedenis. Volg rondleidingen op het landgoed, duik in de geschiedenis van de Japanse bezetting en ontdek hoe het afliep met Knil-vliegenier Johan Engelbert van Bevervoorde. In Museum Bronbeek, Arnhem. 1 t/m 9 oktober.

Beatrice on Tour

Historicus en terrorisme-expert Beatrice de Graaf schreef het Maand van het Geschiedenisessay. In ‘Crisis!’ schetst ze crises uit de vaderlandse geschiedenis en de rol die de overheid speelde als crisisbeheerser. De Graaf trekt door het land om hierover te vertellen. Ga voor locaties en data naar maandvandegeschiedenis.nl/agenda.

Zonnekoning

In 1672 werd Utrecht bezet door de Fransen. Wat waren de gevolgen voor stad en provincie? Hoor het tijdens de Dag van het Rampjaar en volg de route van de intocht van de Zonnekoning. Diverse lezingen en muziek van Camerata Capella. 
Platform Rampjaarherdenking 1672-2022, Utrecht. 7 oktober, 10.30-17.30 uur.

Dag van de Militaire Geschiedenis

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie organiseert de Dag van de Militaire Geschiedenis. Want wat is er rampzaliger dan oorlog? Met excursie, boekenmarkt, lezing en vragenuurtje. 
Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Den Haag. 8 oktober.

Vrijheid

Hoorn viert de vrijheid met (gratis) lezingen, theater, exposities en muziek. 
Stichting Hoorn Kunst en Cultuur, Hoorn. 8 en 9 oktober.

Geschiedenisfestival

Lezingen, interviews, gesproken columns, muziek en film. Met onder anderen Luc Panhuysen, Coen Verbraak en Beatrice de Graaf. 
Philharmonie, Haarlem.15 oktober, 10.00-17.00 uur.

(Waters)nood

In de herfstvakantie organiseert het Watersnoodmuseum activiteiten voor jong en oud. 
Watersnoodmuseum, Ouwerkerk. 18 t/m 29 oktober.

Maand van de geschiedenis