Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
Boekentips
Drie aanraders
Boekentips in de week van 8 oktober
Ontregelende draaikolk
Vermogen - Hernan Diaz
Andrew Bevel is een Wall Street-magnaat die een fortuin heeft verdiend aan de beurskrach van 1929, een man die bezeten is van geld. Niet om het uit te geven, maar om constant mee bezig te zijn. Een man zonder interesses of begeertes, even raadselachtig als kleurloos. Over hem en zijn al even ondoorgrondelijke vrouw Mildred is een roman verschenen die iedereen heeft gelezen, maar die volgens Bevel vol leugens staat. Daarom wil hij dat nu het echte verhaal wordt verteld. Maar welk verhaal is dat? Duivelskunstenaar Hernan Diaz wisselt in Vermogen (AtlasContact) voortdurend van perspectief en speelt zo een ontregelend spel met de lezer. Die laat zich gewillig meesleuren in deze draaikolk van leugens, hebzucht en klassenstrijd.
KATJA DE BRUIN
Biologerende krachtmeting
In de omhelzing van de rivier - Gianfranco Calligarich
De laatste zomer in de stad van Gianfranco Calligarich dateert van 1973, waarna hij decennialang film- en tv-scenario’s zou schrijven. Maar toen zijn romandebuut in Italië werd herontdekt, keerde Calligarich terug naar literatuur. Zijn eersteling verscheen hier in 2020, nu is er In de omhelzing van de rivier (Wereldbibliotheek), dat zich in Rome anno 1968 rond vier personen afspeelt: de verteller, professioneel kaartspeler, sluit in bar De Hervonden Tijd van eigenaar Santandrea vriendschap met zwijgzame Tommaso, die op slag betoverd raakt door enigmatische Alessandra, waarna hun huwelijk door haar toedoen weer even snel strandt. Volgt een biologerende krachtmeting tussen deze Geblokkeerde Partner en zijn verloren geliefde. Calligarich schudt de kaarten in een unieke stijl en houdt je gevangen.
MAARTEN VAN BRACHT
Klassieke familiekroniek
De vioolbouwer - Edvard Hoem
Na Het verhaal van mijn vader en moeder (2021) gaat het tweede vertaalde deel in de fijn ouderwetse familiekroniek van Edvard Hoem flink verder terug in de tijd. De vioolbouwer (Oevers) handelt over Lars Olsen Hoem (1752-1852), die voordat hij het titelberoep uitoefende een bescheiden avonturiersbestaan leidde. De boerenzoon uit Ytre Romsdal marcheerde in 1801, tijdens de Napoleontische oorlogen, dwars door Noorwegen en Zweden naar de Slag bij Kopenhagen. Zeevaarder geworden bracht hij vervolgens vijf jaar door op een Brits gevangenisschip bij Plymouth. Om zich, weer thuis, te wijden aan het ambacht dat een Franse medegevangene hem bijbracht, en aan zijn zeven dochters tellende gezin. De woest golvende en kalm kabbelende momenten, Hoem beschrijft ze even liefdevol gedetailleerd.
DIRK-JAN ARENSMAN