Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.
Forum
Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.
Achterwerk
Deze Achterwerkstrip hangt al vele jaren op mijn prikbord. Vanaf 1969 zijn wij lid van de VPRO en ik was een dikke fan van de brieven, moppen en strips in Achterwerk. Heel veel gelachen, maar ook verdriet gehad.
Met dank aan Evie Renes (nu zeven +?), Elja Looijestijn en alle inzenders en medewerkers.
LUUK GRANSJEAN, ZOETERMEER
Gurdjieff
Interessant stuk over de schrijver Katherine Mansfield. Maar wie is toch de spiritist/kwakzalver Gjoedzjiev? Dit moet de Grieks-Armeense filosoof en mysticus George Ivanovitsj Gurdjieff zijn geweest, bekend van onder meer het enneagram en zijn movements. Zijn werk is onder meer beschreven door de Britse schrijver Colin Wilson.
CARLO SMITS, UTRECHT
Darm Gods
Zo grappig, uw ode aan de darm voor de viool. Dat was in mijn tennisavonturen rond 1965 de darm voor je racket. Daar kon niets tegenop en dat klonk als muziek als je daar mee mocht serveren. Zo glad, zo soepel, elke bal was moeiteloos.
RIEN SCHIMMER, HILVERSUM
Samen duurzaam (4)
In ‘Forum’ #8 refereert Albert Kort ter onderbouwing van zijn opinie aan het boek Een beter milieu begint niet bij jezelf van Jaap Tielbeke. Hij vindt hierin ‘overtuigend bewijs’ voor (politieke) top-downoplossingen voor het klimaatvraagstuk. Van het individu valt niets te verwachten, alle zegen komt van boven. Wat een onzin. Want hoe zou de wereld eruitzien wanneer mensen als Gandhi, Mandela, Martin Luther King, Henri Dunant, Rosa Parks en alle andere personen die lokale verbeteringen hebben bewerkstelligd er net zoals Tielbeke en Kort over dachten? De aarde zou een barre planeet zijn. Erop vertrouwen dat de politiek alles gaat regelen, werkt juist inertie en afhankelijkheid in de hand. Nee, dan zenboeddhist Thich Nhat Hanh. Die sloeg de spijker op z’n kop toen hij zei: ‘Verwacht niets van de politiek, alle veranderingen dienen uit jezelf te komen.’
JOHN TAMPOEBOLON, KRANENBURG (DUITSLAND)
Samen duurzaam? (5)
Verontwaardigde reacties op mijn ingezonden stukje over de initiatieven tot verbetering van het klimaat had ik verwacht (‘Forum’ #8). De heren Obdeijn en Hulshof (‘Forum’ #9) hebben de kern van mijn betoog echter gemist. Waar het om gaat is dat de aantasting van het klimaat voor rekening komt van grote bedrijven, zoals Shell en Tata Steel, en niet van de individuele burgers. Die bedrijven willen hun schuld tot een collectieve schuld maken om daarmee de verantwoordelijkheid bij ons allen te leggen. Een visie die wonderwel aansluit bij die van Rutte, die ons tot zelfredzame burgers wil ‘opvoeden’. De vele lokale initiatieven hebben helaas niet geleid tot enige verbetering van het milieu en in dat opzicht lijken ze op de vele goedbedoelde pogingen in het verleden om de armoede van onderop aan te pakken. Ook die leverden niets op. Slechts toen de overheid met dwingende wetgeving kwam, kon er op dat punt vooruitgang worden geboekt. En dat zal met het milieu niet anders zijn. Bestrijding van armoede en zorg voor milieu zijn tenslotte beide collectieve voorzieningen, gebaseerd op een verplichte bijdrage van alle burgers.
ALBERT KORT, KAPELLE