De EO-documentaire Gaat dit over ons? Herdenken in Nederland polderland van Alfred Edelstein is een snoeiharde aanklacht tegen het gebrekkige nationale beleid rond de herdenking van de Holocaust.
Is het niet raar, vraagt Vuijsje zich in een van de eerste shots af, dat de overheid direct na de oorlog de herdenking organiseert van de verschrikkingen waaraan zij zelf heeft bijgedragen? Instanties als de gemeentelijke basisadministratie, de politie, de marechaussee en de NS hadden immers behulpzaam meegewerkt aan de deportatie van Joden, Roma en Sinti door de nazi’s.
De rest van de documentaire schetst een weinig florissant beeld van het nationale herdenkingsbeleid van 1946 tot nu. In de eerste naoorlogse jaren lag de nadruk op de gesneuvelde militairen en de verzetshelden. De overheid wilde gevoelens van trots, eenheid en veerkracht aanwakkeren die nodig waren voor de succesvolle wederopbouw van het land. ‘Voor het uitzonderlijke leed dat de Joden, Roma en Sinti is aangedaan was in het nationale verhaal na de oorlog geen ruimte,’ stelt Bart Wallet, hoogleraar Joodse Studies. De Joden werd het zwijgen opgelegd en van de Roma en Sinti werd in de in die tijd nog überhaupt niet gerept. Om die reden kozen zij ervoor hun leed in eigen kring te herdenken.