VPRO Gids 12

25 maart t/m 31 maart
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Meerkoetbaby’s

De column Meerkoetbaby’s van Ine Boermans heeft mij nogal in verwarring gebracht (VPRO Gids #10). In het eerste gedeelte gaat het over waterhoentjes (waarbij ik me nog niet echt afvroeg waar de titel vandaan kwam, het kon immers nog alle kanten opgaan), maar in het laatste deel zijn het meerkoeten geworden terwijl het blijkens het verhaal over één vogelsoort gaat. Vreemd, vooral omdat waterhoentjes en meerkoeten totaal niet op elkaar lijken. De enige overeenkomst is dat beide soorten rode oogjes hebben. Voor Ine en iedereen die ze niet uit elkaar kan houden, ziehier: de meerkoet (boven) en het waterhoentje (onder) en hun respectieve kuikens.

 

MARIN LANGESTRAAT, ROCKANJE

Meerkoetbaby’s (2)

De waterhoentjes in het artikel van Ine Boermans veranderden wel erg snel in meerkoeten. Zelf heb ik daar ook jaren mee geworsteld. Als ik langs sloten fietste was het ezelsbruggetje voor mij dat de meerkoeten met veel meer zijn. En het waterhoentje blijft een donzig onderdeurtje.

AAD TIJSSENS, HEILOO

Samen duurzaam (5)

Naar mijn mening heeft zowel Albert Kort als John Tampoebolon gelijk (‘Forum’ #10, (3) en (4)). Of eigenlijk hebben ze allebei voor de helft gelijk: een duurzame samenleving moet eerst van onderaf worden geïnitieerd, om pas daarna van bovenaf te kunnen worden gerealiseerd. Daartussen ligt een heel proces van bewustwording in brede kring, uitmondend in wetgeving (en handhaving). Denk aan de ‘alternatievelingen’ die in de jaren zestig begonnen met hun strijd tegen milieuverontreiniging. Hun acties werden overgenomen, voortgezet en uitgebreid in de jaren zeventig, er werden groene partijen opgericht en zo ontstond een breed maatschappelijk draagvlak voor deze standpunten. Via ons democratisch bestel werd uiteindelijk wetgeving ingevoerd om milieuverontreiniging tegen te gaan en duurzaamheid te bevorderen. Het begint altijd onderaan, bij actievoerders, en het eindigt bovenaan, bij de overheid.

FRED LEIJDEKKERS, AMSTERDAM

Arcadia

Fraaie gefotoshopte foto's bij het artikel over de serie Arcadia (VPRO Gids #11). Er zijn in het Franssprekende deel van België mensen die aansluiting zoeken bij Frankrijk, zoals er ook Nederlandssprekende Belgen zijn die aansluiting zoeken bij Nederland. Maar zover is het nog lang niet. Daarom lijkt me de tekst bij de foto van de Dienst Scorebegeleiding voorbarig. Het Lac de la Gileppe ligt nog steeds in België, in de buurt van Limbourg (waar de Nederlandse provincie Limburg naar vernoemd is).

HERMAN VAN DE BERG, EIJSDEN

Occult

In een artikel over biodynamisch boeren lees ik over het in een passend seizoen begraven van een hertenblaas gevuld met duizendbladbloemen of koemest, deze later weer opgraven en de resten over het land verspreiden (VPRO Gids #10). Dit wordt een behoorlijk occulte zaak genoemd. De Dikke van Dale omschrijft occult als: ‘1. In het verborgene, in stilte plaatshebbend; 2. Alleen voor ingewijden kenbaar.’ Een paar jaar geleden lekte vanuit een slibdepot in de Eempolder water dat ernstig vervuild was met zware metalen en PAK’s. Ieders naam over de schuldvraag was en is haas. Die vervuiling spoelde via grondwater nabije sloten en grasland in, waardoor koeien ziek werden. Natuurlijk kon niet bewezen worden dat dit kwam door dat depot. Volgens die definitie van Van Dale lijkt mij dit ook een occult verschijnsel. Het duidelijke verschil tussen de biodynamische visie en het gebeuren in de Eempolder is uitsluitend gelegen in het feit dat bij de eerste aanpak geen dieren of mensen ziek worden en gif sluipenderwijs ongrijpbaar in het grondwater belandt.

PAUL STEIJNEN, UTRECHT