VPRO Gids 12

23 maart t/m 29 maart
Pagina 51 - ‘Rokerig ’

Rokerig

Daan Schneider ,

Gerookt, met rooksmaak of natuurlijk rookaroma. Maar zijn deze gerookte producten wel zo gezond? De Keuringsdienst van waarde duikt erin.

Hebt u ook soms zo’n onbedaarlijke zin kuch in een lekker stukje rookworst kuch plakje rookvlees kuch blokje rookkaas kuch? Of wat lekkere nootjes met rooksmaak kuch gerookte chips kuch zet er voor de veganisten wat gerookte tofu bij kuch en het feest kan beginnen kuch kuch! Rokerige rijstwafels kuch smokey kuch bbq kuch saus kuch paprika kuch kipstukjes KUCH KUCH KUCH KUCH!

Voor de rookbehoeftigen zijn het gouden tijden, want de supermarkt staat tegenwoordig blauw van de rook. En waar rook is, is vuur, zou je zeggen. Niet dus. Het zou inderdaad kunnen dat je gerookte product op traditionele wijze boven smeulend hout heeft gehangen, maar in veel van bovenstaande gevallen is de rokerige smaak veroorzaakt door proFagus Smoke r714, Scansmoke pb 1110 of een van de andere in de eu toegestane rookaroma’s. Vaak worden die in vloeibare of poedervorm toegediend, maar soms zijn producten ondergedompeld in een rookaromatisch bad – dat geldt voor veel rookworsten – of, nog zotter, ‘gerookt’ in verdampte vloeibare rook. Nogmaals: verdampte vloeibare rook.

Waar je precies mee van doen hebt is lastig te zien aan het etiket: op het ene product staat ‘gerookt’, op het andere ‘met rooksmaak’ en op weer anderen staat niets maar tref je in de ingrediëntenlijst wel ‘rook’, ‘rookaroma’, ‘natuurlijke rook’ of ‘natuurlijk rookaroma’ aan.

De Keuringsdienst van waarde probeert wat rook weg te nemen en stelt zich onder meer de vraag of al die rook(smaak) nou wel zo gezond is? Want rook is kankerverwekkend, weten we – sigarettenrook natuurlijk, maar dus ook die van de open haard of het kampvuur én de rook die in je worst of makreel is getrokken.

Rookaroma’s zijn daarom ooit ontwikkeld als gezonder alternatief voor het traditionele rookproces, maar recent adviseerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid om acht van de tien nu toegestane rookaroma’s geen nieuwe goedkeuring te geven, vanwege zorgen om genotoxische stoffen. De verwarring is groot, want het traditioneel roken van producten is naar alle waarschijnlijkheid nog steeds het ongezondst, maar dat blijft toegestaan omdat voor bereidingswijzen andere regels gelden dan voor ingrediënten. Stukje bureaucratische – kuch – humor.