VPRO Gids 36

7 september t/m 13 september
Pagina 66 - ‘woensdagetalage’
66

woensdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Wapentuig

In het drieluik De wapenroute reconstrueert Sinan Can de routes die de wapens hebben afgelegd waarmee Pim Fortuyn (2002), Theo van Gogh (2004) en Peter R. de Vries (2019) zijn vermoord.
De wapenroute

NPO 2 xx.xx-xx.xx

Een wapen kopen is niet zo moeilijk. Je rijdt naar Emmerik, loopt de Graziani Gunshop binnen op een steenworp afstand van de fraaie Rijnpromenade en even later sta je buiten met een Zoraki 917, 9 mm. Dat is een alarmpistool, kost nog geen tweehonderd euro en is net echt. Om geen onnodige paniek te veroorzaken of ongewenste aandacht te trekken haal je die thuis pas uit de cadeauverpakking. Daar maak je hem schietklaar door de loop te vervangen of te doorboren waarna er echte kogels in kunnen. Natuurlijk zijn alarmpistolen daar niet voor bedoeld dus wees gewaarschuwd dat altijd het risico bestaat dat de pipa daarna bij gebruik in je hand ontploft. Meestal gaat het goed en zo kun je na wat knutselwerk voor een zacht prijsje aardig wat dood en verderf aanrichten.