De Australische schrijver en kunstcriticus Robert Hughes (73) is in Nederland geen onbekende. Van zijn machtige epos De fatale kust (1987) – over de geschiedenis van de Britse strafkolonie Australië – werden na een legendarisch interview met Adriaan van Dis maar liefst 100.000 exemplaren verkocht. 25 Jaar later denkt Hughes nog altijd groots. In De zeven levens van Rome doet hij een poging de Eeuwige stad in krap 600 bladzijden te vatten. Trefwoorden: kunst, architectuur, politiek, religie, intrige, roem, geld en macht. Zoals altijd blinkt Hughes uit door zijn gevatte oneliners en scherpe, onverschrokken observaties. Zo waren de achttiende-eeuwse ‘Grand tours’, waarbij welgestelde jongelui in Rome gingen kennismaken met de klassieke cultuur, volgens hem deels verkapte seksreisjes. ‘Rome was het Thailand van die tijd.’ De Britse krant The Guardian besprak het boek lovend, maar adviseerde wel de eerste tweehonderd bladzijden over te slaan. Die zouden vol staan met fouten. (BALANS, verschijnt in augustus)
Han Ceelen neemt het aanbod van nieuwe non-fictie boeken door.
Robert Hughes - De zeven levens van Rome
Karin Anema - Anders dan Afrika. Een reis naar het hart van Ethiopië
Journaliste Karin Anema werd voor haar reisboeken al meermaals genomineerd voor VPRO’s Bob den Uyl-prijs. Voor haar laatste boek trok ze naar Ethiopië, een land dat altijd een aparte positie heeft ingenomen in Afrika. De inwoners werden in tegenstelling tot hun buren nooit gekoloniseerd, en gelden als trots en onafhankelijk. Tegenwoordig is Ethiopië een donor darling door de sterke economische groei en het strenge antiterrorismebeleid. maar het laatste gaat wel gepaard met grote politieke onvrijheid, ontdekte Anema. Ze bezocht alle uithoeken van het land, om te eindigen in de woestijn waar de oudst bekende mens ‘Lucy’ is gevonden. Onderweg ontmoette ze veel gastvrijheid, maar ook minder prettige gebruiken, zoals vrouwenbesnijdenis. (ATLAS, verschijnt in september)
Frank Verhallen e.a - Kijk! Dat is Freek
Een biografie van Freek de Jonge bij uitgeverij De Buitenspelers? Die van de grote sportboeken? Het staat er echt en het is geen misverstand, verzekert een woordvoerster ons. ‘We maken wel eens vaker een zijsprongetje, we hebben ook al een boek over Lennaert Nijgh gedaan.’ In Kijk! Dat is Freek (640 bladzijden, vijf kilo) beschrijft cabarethistoricus Frank Verhallen het volledige oeuvre van Neerlands grootste cabaretier. Daarnaast bevat het boek een ruime bloemlezing uit De Jonges repertoire, gesprekken en reportages. Volkskrant-journalist Bart Jungmann reisde met Freek terug naar de plaatsen die bepalend zijn (geweest) voor zijn leven en werk, en Ad van Liempt staat uitvoerig stil bij zijn engagement. De uitgave is uitbundig geïllustreerd met uniek fotomateriaal, affiches, programmaboekjes, enzovoort. naast de reguliere versie komt er ook een luxe, gesigneerde editie in bewaarcassette. Deze kost dertig euro meer. (DE BUITENSPELERS, verschijnt in september)
Tosca Niterink & Anita Janssen - Klimmen naar kruishoogte
Het ging een tijdlang niet zo goed met Tosca Niterink, de vrouwelijke helft van het legendarische duo Theo & Thea. maar in 2011 is ze weer helemaal terug. Vanaf januari was ze te zien in de BNN-serie Walhalla, en dit voorjaar vertrok ze met vriendin en fotografe Anita Janssen op een voetreis naar Santiago de Compostella. niet vanuit Frankrijk, zoals de meeste mensen doen, maar vanaf het Zuid-Spaanse Granada. Deze ‘zilverroute’ heeft een lengte van 1275 kilometer en voert door barre landschappen in vaak verzengende hitte. Eerder al deden Niterink en Janssen verslag van hun trip in een gefilmde reisreportage en op de achterpagina van NRC Handelsblad. Daar konden we genieten van typische Niterink-vondsten als de ‘snelgrim’, de gehaaste pelgrim die altijd bang is dat er geen plaats is in de volgende herberg. nu is er dus ook een boek, dat door de uitgeverij wordt omschreven als ‘persoonlijk, doldriest, filosofisch en rijkelijk geïllustreerd’. (THOMAS RAP, verschijnt in oktober)
Tosca Niterink en Anita Janssen,
Westerliefde, zondag 16.30-17.00 uur
Wilma de Rek - Winnaars en andere losers. De kunst van het verliezen
Waarom zien we ‘winnaars’ als Rupert Murdoch en Dominique Strauss-Kahn toch zo graag van hun voetstuk tuimelen, vroeg Wilma de Rek zich onlangs af in een essay in de Volkskrant. Omdat we diep in ons hart jaloers op ze zijn natuurlijk. Interessanter was De Reks constatering dat ieder mens ten diepste een verliezer is. Daarover gaat ook haar nieuwe boek Winnaars en andere losers. De kunst van het verliezen. Hierin bespreekt De Rek het verliezen door de eeuwen heen. In de elfde eeuw voelde de mens zich piepklein door het ideaalbeeld dat werd geschapen door de kerk, tegenwoordig leren we in glossy’s en tv-programma’s dat anderen veel succesvoller en belangrijker zijn dan wij. De Rek analyseert scherp welke soorten losers er zijn. Maar uiteindelijk toont ze aan dat de beste verliezer toch een winnaar is. (CONTACT, verschijnt in september)
Interview Pieter Steinz met Wilma de Rek en Bert Wagendorp,
Openbare Verlichting, zondag, 12.15 12.45 uur
Ilja Leonard Pfeijffer - Het Ministerie van Specifieke Zaken
Al zo lang NRC Next bestaat schrijft Ilja Leonard Pfeijffer elke vrijdag een column in die krant. Sinds 2008 doet hij dat vanuit het Italiaanse Genua, waar de veelzijdige auteur woont. Dat belet hem niet om de toestand in zijn vaderland met een scherp oog te volgen. Vooral de Haagse politiek wordt door Pfeijffer immer geestig en ongenadig op de korrel genomen.
Deze bundel beslaat het tijdperk van Balkenende (met zijn appèl aan de VOC-mentaliteit), Bos en Wilders. Ook buigt Pfeijffer zich over Irak, Afghanistan en andere hopeloze Hollandse missies, ‘anti-rook- en drinkmagiër’ Klink en Haagse cultuurbarbaren. Uiteraard ontbreken ook het gedoe in de voetballerij en het wielerpeloton niet. (DE ARBEIDERSPERS, verschijnt in september)