Dimitri Verhulst is een briljante veelschrijver. In oktober verschijnt, na De laatste liefde van mijn moeder (2010), dan ook alweer De intrede van Christus in Brussel (CONTACT). Een roman met een intrigerend fantasievolle premisse: op 21 juli zal de Messias de Belgische hoofdstad bezoeken. In ijltempo worden gevels opgepoetst en bloembakken geplaatst en terwijl beleidsmakers bakkeleien over de route die de profeet moet afleggen en wie Hij onderweg zal ontmoeten, heeft de stad plotseling een menslievend oog voor zwervers, illegalen en andere verschoppelingen. ‘De metro ruikt niet langer naar pis, de hoop is onder het volk. En dan breekt de grote dag zelf aan.’
Dirk-Jan Arensman, literair recensent van de VPRO Gids, doet een greep uit het grote aanbod verse fictie.
Dimitri Verhulst - De intrede van Christus in Brussel
Jan van Loy - Ik, Hollywood
Er is met Verhulst, non-fictie van Erwin Mortier én een nieuwe roman van Stefan Brijs Vlaams vuurwerk genoeg in september en oktober. Maar let vooral ook op Ik, Hollywood (NIEUW AMSTERDAM) van Jan van Loy, dat na zijn fraaie vierluik Alfa Amerika (2005) weleens zijn literaire meesterproef kan blijken te zijn. Aan de hand van het levensverhaal van de mysterieuze Louie Peters, een 108-jarige man die beweert Hollywood te hebben uitgevonden, duikt Van Loy in zes decennia Amerikaanse (film)geschiedenis vol sterrenverhalen en intriges, ‘financiële debacles, opiaten en overmoed’. De schrijver pleegde tien jaar research voor zijn op historische feiten gebaseerde roman. Met zijn talent moet dat bijna iets groots opleveren.
Kasper van Kooten - Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel
Eén van de opvallendste debuten van de komende maanden wordt ongetwijfeld Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel (QUERIDO), de eerste roman van cabaretier Kasper van Kooten. Niet dat schrijvende cabaretiers altijd goed nieuws zijn, maar Van Kooten is in elk geval, eh, erfelijk verlicht. En zijn verhaal klinkt veelbelovend. Verteller Klaas Kits reconstrueert het leven van zijn avontuurlijke grootvader, die als jongen in de roaring twenties als scheepsbediende op de Holland Amerika Lijn naar New York trok en werd ondergedompeld in ‘de bruisende nieuwe wereld van jazz en theater’. Een op het boek gebaseerde theatervoorstelling gaat eind november in première.
Karl Marlantes - Matterhorn
We hebben al eerder gedacht dat alles over de Vietnamoorlog wel zo’n beetje was gezegd en geschreven. En we hebben al eerder ongelijk gekregen. Na Denis Johnsons meesterlijke Tree of Smoke (2007) kijken we nu reikhalzend uit naar Matterhorn (MEULENHOFF) van veteraan Karl Marlantes. Ruim dertig jaar werkte hij aan zijn in Amerika bejubelde epos rondom Tweede Luitenant Waino Mellas, een 21-jarige jongen die in 1969 met zijn Bravo Company op jacht moet naar een onzichtbare vijandelijke eenheid. Resultaat is een rauw verslag vanuit de waanzinnige oorlogsjungle; van honger, bloedzuigers, ziekte en dood. Met in de verte steeds het fort Matterhorn dat zonder een schot te los- sen werd verloren aan het Noord-Vietnamese leger.
Anna Enquist - De verdovers / Rascha Peper - Vossenblond
Tot slot staan ons binnenkort romans van twee Nederlandse grandes dames te wachten. Van Anna Enquist verschijnt in oktober De verdovers (DE ARBEIDERSPERS), over rouwend psychotherapeut Drik de Jong, die in een complexe relatie verzeild raakt met een patiënt annex student anesthesiologie. En een maand eerder is er al Vossenblond (QUERIDO) van Rascha Peper, waarin een eenzame archeoloog in de ban raakt van een escortmeisje. ‘Maar de eigenzinnige, ondoorgrondelijke Vera wil zich bepaald niet door hem laten redden...’
Rascha Peper
Gazz/De avonden
Zondag 15.45-16.05 uur
Boekpresentatie MC Grote studio
11.30-12.00 uur