GEZIEN
Joubert Pignon, Crossing Border, Duitse kerk, 17-11-2012 om 22.15
LITERATUUR
Joubert Pignon (1978) werkt in een dierenwinkel en schrijft zo kort mogelijke verhalen. Grimmiger en absurder dan ‘uitvinder van het ZKV’ A.L. Snijders. In oktober 2012 debuteerde hij met de verhalenbundel Er gebeurde o.a. niets, volgens de uitgeverij een ‘zelfportret in scherven’. De hoofdpersoon, niet geheel toevallig een jonge verkoper in een dierenwinkel, wil meer van het leven maar weet niet precies wat. De onderwerpen van de ultrakorte verhalen in het boek gaan van een gestoorde buurman via drank en liefde naar literatuur, verdwijnende vriendschappen en de dood.
PLUS
Kalm, helder en met een ik-weet-het-ook-allemaal-niet-intonatie vertelt Pignon zijn bizarre verhalen. Over het lelijkste schilderij ter wereld bijvoorbeeld. Of over een leraar Duits die geen Duits kan, en daarom zijn leerlingen een fictieve taal leert. Net zo makkelijk. De grappen zijn raak en de verhalen zorgvuldig gecomponeerd. Er staat geen woord te veel in. Allemaal gemaakt om snel te scoren, en dat doet het dus ook.
MIN
Als Pignon gaat praten in plaats van voorlezen wordt het saai. Hij houdt maar niet op met flauwe grappen maken over het feit dat hij in een kerk staat voor te lezen. ‘Mag je hier wel drinken, of wordt je dan neergebliksemd? Er valt een blaadje uit mijn boek, dat moét de voorzienigheid zijn.’ Dat werk. Geeft niet, maar het is echt niet acht keer leuk. Gelukkig gaat voorlezen hem beter af.
CONCLUSIE
Pignon zegt het zelf al: ‘het voordeel van zulke korte verhalen, is dat als je ze stom vindt ze lekker snel afgelopen zijn, en als je ze leuk vindt komt er snel nog een.’ En zo is het maar net. In een kwartiertje sjeest Pignon er vijf verhalen doorheen. En met verve. Zijn vertellingen spelen zich af in een macaber universum waarin je het hoofd van Bassie in je kerstpakket krijgt. En ze zijn nog erg grappig ook.
CIJFER
8