GEZIEN
Madeline Miller, Crossing Border, Queens, 17 november 2012
LITERATUUR
De Amerikaanse schrijfster Madeline Miller debuteerde in 2011 met haar roman The Song of Achilles, kort geleden verscheen de Nederlandse vertaling Een lied voor Achilles. Ze schreef tien jaar aan het boek dat de liefdesaffaire tussen de twee mannen Achilles en Patroclus beschrijft. Na vijf jaar gooide ze het eerste manuscript weg en begon opnieuw. Dat ging goed. In mei 2012 won ze de Orange Prize for Fiction voor haar debuut. Het uitgangspunt voor haar roman is Homerus’ Ilias. Naar eigen zeggen wil ze met dit boek verder onderzoeken wat Achilles en Patroclus voor elkaar betekend hebben.
PLUS
De homoseksuele relatie tussen Achilles en Patroclus voegt een zinderende dimensie aan het verhaal uit de Ilias toe. De stukken die Miller voorleest staan bol van de lichamelijke sensaties, rillingen lopen over ruggen, adem streelt wangen. En dan leest ze het ook nog zo spannend en overtuigend voor aan de schamele zestien zielen in de zaal. De vrouw die op het eerste gezicht zo’n degelijke academica lijkt deinst niet terug voor zwoele taal.
MIN
Miller leest langzaam, mooi en gedragen voor. En haar verhaalkeuze is gewaagd te noemen. Voor de lezer die niet van historische romans houdt, kan het echter ook voor flauw en gezocht versleten worden. Wie zuur wil doen, kan volhouden dat Miller met haar homo-erotiek gemakkelijk meelift op de huidige populariteit van de oudheid door vele films en tv-series.
CONCLUSIE
Liefhebber van historische romans of niet, Miller schrijft mooi en helder proza en heeft een overtuigend verhaal. Ik was vooraf niet benieuwd. Nu wel. Niet in de laatste plaats door de enthousiaste interviewer Katja de Bruin, die ook fan bleek.
CIJFER
8
De Amerikaanse classica Madeline Miller voegt een extra dimensie toe aan het oude verhaal van Achilles en Patroclus zoals opgetekend door Homerus in de Ilias. Ze maakt de heren in ‘Een lied voor Achilles’ homoseksueel. Volgens haar is dat niet zo gek, omdat relaties in de oudheid minder strikt gedefinieerd waren dan nu. Van de controverse waarvoor ze vooraf gewaarschuwd werd, kwam niet veel terecht. Sterker nog, door films als ‘Troy’ en ‘300’ is de oudheid populairder dan ooit en valt niemand over een homoseksuele relatie meer of minder. Zelfs niet in Amerika.