Tien jaar geleden werd het aangekondigd als de doodsteek voor de gedrukte media. De digitale revolutie zou kranten, boeken en tijdschriften overbodig maken. Maar een onderzoek van het Pew Research Center in Amerika wijst uit dat het allemaal niet zo’n vaart loopt. De verkoop van e-readers groeit, dat wel, maar slechts een op de tien gebruikers van een e-reader zegt geen gedrukte boeken meer te kopen. En ook geruststellend: de bezitter van een e-reader leest 24 boeken per jaar, de traditionele lezer komt nier verder dan 15 boeken. Teaching Degree maakte een overzichtelijke infographic, zie linkerzijde.
In deze rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week o.a: de vrouw achter Brain Pickings, mannen voor hun boekenkast, Kurt en Harry, en Boudewijn Büch die 64 zou zijn geworden.
Niets beter dan een goed boek
Mannen voor hun boekenkast
Bij uitgeverij De Bezige Bij verscheen onlangs Halfgod verzamelaar, een boek met teksten van Gerrit Komrij over het verzamelen van boeken. Op het omslag een foto van Komrij voor een boekenkast. Intellecuele koketterie van jewelste natuurlijk om je af te laten beelden voor je eigen of andermans boekenkast, maar getuige de kleine bloemlezing van de site Boekendingen toch tamelijk veelvoorkomend. Kijk hier naar de serie mannen voor hun boekenkast.
Het brein achter Brain Pickings
Allwebsitestats is zo’n website waar je wel eens per ongeluk op terecht komt. Het geeft (ongevraagd) de geschatte waarde van websites weer. Zo blijkt het Amerikaanse cultuurblog Brain Pickings maar liefst 289.273 Euro waard te zijn. De dagelijkse advertentie-inkomsten zijn begroot op 784 Euro. Echter, Brain Pickings is geheel reclamevrij en wordt gemaakt in de vrije tijd van de New Yorkse journalist en curator Maria Popova. De website bericht over kunst, literatuur en design. De redactie van VPRO Boeken kijkt er dagelijks. En het is elke dag raak. Wie is Maria Popova? The New York Times heeft een portret van haar gemaakt.
Harry en Kurt
Ooteoote wijst ons op een stuk over Kurt Vonnegut. Tom Ronse haalt herinneringen op aan een interview dat hij ooit had met de Amerikaanse schrijver. Of ze in Nederland nog altijd dachten dat Slachthuis Vijf, zijn beroemdste boek, eigenlijk plagiaat was? Vonnegut doelde daarmee op Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch. Ook dat boek draait om het bombardement op Dresden... De herinneringen van Tom Ronse zijn te lezen op de Salon van Sisyphus... Overigens heette Kurt eerder Kurt dan Harry...
Boudewijn Büch 64
Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.