Woensdag 18 juli: Nico Dijkshoorn
Dit is het jaar van schrijver, dichter, columnist en muzikant Nico Dijkshoorn. Hij schreef de autobiografische roman over zijn vader Nooit ziek geweest, het boekenweekessay Verder alles goed, hij ging als columnist weer voor de Volkskrant schrijven en kreeg de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren 2012 toegekend. Sarina Vitta brengt met Nico Dijkshoorn een bezoek aan Artis, de plek waar heden en verleden samenkomen. Als kind kwam hij er met zijn vader, later met zijn eigen kinderen. Hij werd er bekend als huisdichter van De Wereld Draait Door in de aangrenzende studio Plantage. Het is ook de plek waar zich een aantal sleutelscènes uit zijn roman afspelen. Artis associeert Dijkshoorn met geluk, hoewel dat in retrospectief soms anders blijkt te zijn.
VPRO's De Avonden presenteert ook dit jaar vijftien portretten van culturele kopstukken. Onder hen een aantal schrijvers en dichters, zoals Joris van Casteren, Dimitri Verhulst, Joris Luyendijk, Yves Petry, Elly de Waard en K.Michel. Drie weken lang, van dinsdag 17 juli tot en met maandag 6 augustus, op Radio 6.
Vrijdag 20 juli: Dimitri Verhulst
Dimitri Verhulst zegt meer verstand van de koers dan van literatuur te hebben. Een geluk voor de lezers dat hij beter kan schrijven dan wielrennen. Gelijk aan de door hem zo bewonderde coureurs ploeteren zijn karakters immer de berg op, de helling naar beneden wordt met doodsverachting afgedaald. De Vlaamse schrijver brak door met de roman De helaasheid der dingen, waarin hij het voortmodderende en doordrinkende dorpsleven beschrijft. Het is zijn natuurlijke auteursbiotoop, het onveranderlijke dorp is een dankbare achtergrond voor een schrijver die graag de zwoegende mens toont, op zoek naar progressie. In een dergelijk dorp aan de andere kant van de taalgrens zocht Maarten Westerveen Dimitri Verhulst op. De Tour stond op het punt te beginnen en de mannen blikten vooruit.
Dinsdag 24 juli: Joris Luyendijk
Een antropoloog tussen bankiers, zo noemt Joris Luyendijk zichzelf. Sinds een jaar werkt hij als blogger voor de Engelse krant The Guardian in Londen. Hij ontmoet bankiers en legt hun observaties en belevenissen als insiders vast. Een interessante klus, in het hart van de crisis. Bovendien in het hart van de financiële wereld, The City in Londen. Luyendijk was eerder correspondent in het Midden-Oosten voor diverse media, presenteerde het televisieprogramma Zomergasten en schreef een aantal boeken. Voor Het zijn net mensen (2006) ontving hij diverse prijzen. Botte Jellema is gefascineerd door de originele werkwijze en publicaties van Joris Luyendijk, en heeft een ontmoeting met hem in zijn huidige woonplaats Londen.
Donderdag 26 juli: Yves Petry
De Vlaamse auteur en essayist Yves Petry publiceerde tot nu toe vijf romans. In al zijn boeken komen anti-helden aan het woord die in een sombere wereld op zoek zijn naar geluk, maar daar consequent in falen. Zijn laatste roman De maagd Marino, die vorig jaar werd bekroond met de Libris Literatuurprijs, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een kannibaal en zijn vrijwillige slachtoffer. In plaats van de gruwelmoord te beschrijven, probeert Yves Petry het onbegrijpelijke aannemelijk te maken. Dit jaar schreef hij op verzoek van het Toneelhuis in Antwerpen de voorstelling De misdaad, geïnspireerd door Robert Musils roman De man zonder eigenschappen en door diens biografie. Op het toneel ontmoeten schrijver en moordenaar elkaar. Ze hebben meer met elkaar gemeen dan je op voorhand zou denken. Katharina Smets reist met Yves Petry af naar het Belgische plaatsje Borgloon, waar hij ereburger is.
Vrijdag 27 juli: Elly de Waard
Dichteres Elly de Waard woont nog steeds in het huis in de duinen waar ze ooit woonde met Chris Geel, de dichter en tekenaar die in 1974 overleed en De Waard aanzette tot het schrijven van poëzie. Vier jaar na zijn dood debuteerde ze met de bundel Afstand, waarna nog vele bundels volgden. De meest recente verscheen drie jaar geleden. Intussen werkt ze aan een boek over de geschiedenis van het huis waar ze woont. Er valt veel over de geschiedenis van die plek te vertellen. Jeroen van Kan loopt met haar door het huis, gaat met haar naar de plek waar ze opgroeide en wandelt met haar door het bos.
Maandag 30 juli: Hans Aarsman
Hans Aarsman was een gevierd fotograaf toen hij besloot te stoppen met fotograferen. Tegenwoordig kijkt hij liever naar foto’s van anderen. In navolging van Sherlock Holmes doet hij dat met een speurende blik, onder meer in zijn wekelijkse Volkskrantrubriek De Aarsman Collectie. Waarom vinden we een foto mooi? Als een detective ontdekt hij op foto’s kogelgaten, verdachte koffiemelk, verwijderde reclameborden en de man die schuilgaat achter de ‘Warum?’-borden. Anton de Goede bezoekt met Hans Aarsman een van de meest gefotografeerde plekken in het hart van Amsterdam en legt de Warum-vraag voor aan de fotospecialist.
Vrijdag 3 augustus: K.Michel
K.Michel zet in zijn gedichten veel, zoniet alles op z'n kop. Kindvragen als 'ja maar waarom?' of 'zou het nou niet kunnen dat?' hebben hem nooit verlaten. Steeds weer neemt hij de wereld uit elkaar, bekijkt de onderdelen nauwkeurig en zet ze dan weer in elkaar. Anders, vaak op een verbazingwekkende manier, maar beter. Zo voert hij een vastberaden oppositie tegen de bestaande orde. Wim Noordhoek wandelt twee uur lang met hem door Amsterdam. Een tocht waarbij weinig aan de aandacht ontsnapt.
Maandag 6 augustus: Joris van Casteren
De directe manier waarop journalist, schrijver en dichter Joris van Casteren zijn omgeving beschrijft in boeken als Het zusje van de bruid, over zijn vriendin Luna die zichzelf te gronde richt, en Lelystad, over zijn jeugd in het beton van de Flevopolder, wekt gemengde reacties op. De mengvorm van journalistiek en literatuur waar hij zich van bedient, staat soms op gespannen voet met een gezond sociaal leven. Jeroen van Kan praat met Van Casteren over zijn werk, zijn gedichten, de risico’s die zijn manier van schrijven met zich meebrengt en uiteraard reizen ze ook af naar Lelystad, om tegen het decor van inwisselbare eengezinswoningen te praten over een jeugd in de woonoase van de jaren zeventig.
De Avonden is te beluisteren op Radio 6. Elke werkdag van 21.00 tot 23.00 uur. Kijk hier voor de volledige programmering.