Hij was pas 3 jaar, toen hij zijn 7-jarig zusje verloor na een noodlottig ongeluk. In zijn nieuwe boek ‘Dokie, een familiebericht’ reconstrueert journalist en redacteur Arend Jan Heerma van Voss een verdwenen familiegeschiedenis - en de gevolgen daarvan.

Een kort bericht in het Brabantsch Nieuwsblad van vrijdag 28 september 1945, opgedoken uit de stapels van het ouderlijk huis van Arend Jan Heerma van Voss.

Doodelijk ongeval

Het 7-jarig dochtertje van de familie Heerma van Voss, wonende aan de Wouwschenweg, werd woensdagavond vlak bij de ouderlijke woning tijdens het plotselinge oversteken van den weg door een militaire motor aangereden. De kleine is na enkele ogenblikken overleden.

Arend Jan Heerma van Voss was toen drie jaar. Het dagblad zal toen gewoon bezorgd zijn, de dag voor de begrafenis, maar als je niet kunt lezen zeggen letters niets.

Hij is haar bestaan nooit vergeten. Ook als kind hechtte hij aan de volledige gegevens, het correct kunnen opnoemen van haar geboorte- en sterfdatum. Hoe zij later veel meer werd dan twee data op een wc-kalender, dat is het verhaal van het boek Dokie.

Kort na het noodlottig ongeluk verhuisde het gezin van Roosendaal naar Bentveld, een dorp tussen Haarlem en Zandvoort. Over zijn overleden zusje Dokie werd sindsdien niet meer gesproken. In het boek Dokie dringt Heerma van Voss door tot zijn Brabantse verleden - dat hij wel meegemaakt had maar niet kende. Hij reconstrueert de lege plek in zijn herinneringen.

Wim Brands sprak op vrijdag 9 november met Arend Jan Heerma van Voss over zijn boek Dokie. In Brands met Boeken.