De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 Euro verbonden.
Zaterdag 27 oktober, tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam, wordt de Libris Geschiedenis Prijs voor het beste historische boek van 2012 uitgereikt. De winnaar is zondagochtend te gast bij OVT op Radio 1.
In aanloop naar de prijsuitreiking is op het digitale themakanaal Holland Doc 24 een compilatie te zien van interviews met de vijf genomineerde schrijvers.
Genomineerd zijn Bart van der Boom, die in Wij weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust aan de hand van dagboeken onderzoekt wat de Nederlandse bevolking tijdens de bezetting wist over de Jodenvervolging; historicus en journalist Jos Palm, die in Moederkerk. De ondergang van Rooms Nederland op persoonlijke wijze de teloorgang schetst van de Nederlandse katholieke kerk; Jan Willem Stutje, die met zijn politieke biografie Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair, een portret tekent van een van de oprichters van de socialistische beweging in Nederland; Peter Raedts, die in De ontdekking van de Middeleeuwen. Geschiedenis van een illusie het door de jaren heen steeds veranderende beeld van de Middeleeuwen in kaart brengt; en H.L. Wesseling, die met De man die nee zei. Charles de Gaulle, 1890-1970, een biografie over Charles de Gaulle afleverde. Op Holland Doc 24 vertellen zij over het ontstaan van hun boek en dragen zij ieder een stuk voor uit hun genomineerde werk.
In Boeken sprak Wim Brands met drie van de vijf genomineerden. Op 26 februari van dit jaar waren Jos Palm en Peter Raedts samen in een uitzending te gast.
De Leidse historicus en emeritus hoogleraar H.L. Wesseling was eveneens te gast in Boeken, op 1 april jl., in een uitzending met historica en onderzoeksjournaliste Tessel Pollmann. Zij schreef Mussert & Co, waarin ze uitlegt waarom Mussert gevaarlijker was dan vaak gedacht wordt.
De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, NTR/VPRO, het Rijksmuseum en de Volkskrant.