In 'de Boekenbijsluiter' iedere week een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal. Volg de voorschriften op, lees en genees. <BR><BR>Deze week een recept van Harm Hendrik ten Napel: 'Nox' (2010) van Anne Carson.

1. Indicaties.

Hoewel Nox begon als een experimentele vorm van zelfmedicatie, heeft Prof. Anne Carson het middel in 2010 beschikbaar gemaakt voor collectief gebruik. Carson ontwikkelde een eerste versie van Nox toen haar broer overleed, ver van huis. Het delen van verlies bleek echter één van de basisbestanddelen van rouwverwerking, en van dit middel in het bijzonder.
Nox werkt vooral krachtig tegen onbegrip, of, beter, in de omgang met onbegrip. Het helpt iemand in confrontatie met het Unumgängliche (letterlijk: dat waar geen weg omheen is). Verlies slaat een gat waar je niet omheen kunt; Nox geeft dat gat een plaats.

2. Speciale waarschuwingen.

Omdat Nox wat onconventioneel is, heeft de medicatie tijd nodig. Vooral de lemma's op de linker bladzijden, die de lezer meenemen in Carsons vertaling van Catullus, kunnen een onbekende gebruiker in het verkeerde keelgat schieten. Hier is gelukkig rekening mee gehouden. In het eerste deel van de kuur wordt nagedacht over geschiedenis: tijd die we proberen bij te houden. Hierom wordt wel afgeraden Nox te gebruiken op drukke dagen, en, gezien de stof, ook voor het middagmaal. Ondanks de mogelijk positieve herwaardering van familie en vrienden, vragen we u voorzichtig te zijn bij gebruik op momenten van emotionaliteit.

Allergie-informatie: Nox is afkomstig uit een geest waar ook filosofie wordt verwerkt.

3. Samenstelling.

Nox wordt geleverd in een stevige, kist-achtige doos. Het daadwerkelijke boek is een lange harmonica van gevouwen bladzijden, en telt 192 pagina's.
Het middel bevat ingrediënten uit de klassieke en de moderne poëtische geneeskunde. Het is bijvoorbeeld een interessante herverwerking van een Romeinse zalf van de dichter Catullus. De bestanddelen van het werk zijn gelijke delen poëzie, proza en beeldend werk. Daarbij per deel poëzie drie delen elegie, per deel proza twee delen dagboek op één deel vertaling, en bevat verder Hekataios, Herodotus en mogelijk kleine fragmenten van Carsons ziel. Het is vooralsnog alleen in de Engels/Latijnse mixtuur verkrijgbaar.

4. Toepassing.

U kunt Nox het beste in één lezing tot u nemen, waarbij u steeds het proza afwisselt met Carson's poëzie-achtige lemma's. Als het noodzakelijk blijkt het gebruik op te delen, dan in niet méér dan drie of vier verschillende momenten, gescheiden door maximaal twee dagen. Carsons vertaling van Catullus en haar verwerking van de memento's die haar broer naliet (zoals een enkele brief, die hij zijn moeder schreef) hebben op deze manier hun krachtigste uitwerking. Net voorbij de helft van de pil leest u voor het eerst Carsons vertaling. Het wordt aangeraden hier bewust bij stil te staan 'and talk (why?) with mute ash,' zoals Catullus volgens Carson schrijft.

a. Combinaties met andere middelen
Het wordt afgeraden Nox te combineren met iets anders dan omgevingsgeluid en uw eigen gedachten en herinneringen.

5. Overdosering, vergeten, stoppen.

Overdosering ontstaat alleen wanneer u een herhalingskuur start voordat u het middel zijn werk heeft laten doen.
Wanneer u een kuur langer dan twee, drie dagen onderbreekt, wordt aangeraden om opnieuw te beginnen. Voor het beste resultaat moeten de verschillende elementen van het boek goed op elkaar in kunnen werken.

6. Mogelijke bijwerkingen.

Het is mogelijk dat u 'last' krijgt van de volgende bijwerkingen.
Zeer vaak (1 op de 10 gebruikers):
– Stilte
Vaak (1 op de 20):
– Meer inzicht in de samenhang van vorm en inhoud
Soms (1 op de 50):
– Plots verhoogde interesse in klassieke poëzie
Onbekend (onvoldoende gegevens):
– Neiging tot dagboekschrijven

Het feit dat dit medicijn naar aanleiding van het verlies van een broer werd ontwikkeld, maakt dat Carsons boek ook sterk inwerkt op de perceptie van familiebanden. Verlies van de ander kan de nodige herinnering zijn aan de waarde van een naaste.

 

7. Bewaarvoorschrift.

Omdat Nox zowel zeer oude als erg eigentijdse elementen bevat, is het moeilijk om een houdbaarheidsvoorspelling te doen: het werkt met zekerheid uw hele leven door.

Harm Hendrik ten Napel is student Wijsbegeerte in Groningen en bracht deze maand zijn eerste bundel zeer korte verhalen uit: Ze vraagt: Is dit je kamer. Zijn voorliefde voor 'denkende' boeken en vormbewustheid sluiten perfect aan bij het eigenzinnige oeuvre van Anne Carson. Hij schrijft nog twee maanden poëzie voor de website ABCyourself.