Deze week in de rubriek 'Langs de velden': literaire beloften, trends in 'coverdesign', de Koningsdag-hype en een (gelukkig) tijdloos filmpje.

Trendwatching

Er is weer een nieuwe Granta-lijst, dé lijst van twintig Engelse auteurs onder de veertig waar we de komende tijd op moeten letten. Literatuurtijdschrift Granta maakt 'm om de tien jaar en opvallend is dat versie 2013 voor het eerst meer vrouwen dan mannen bevat. Ook is het een hele internationale lijst: veel schrijvers hebben een multiculturele achtergrond.
En nu we het toch over trendwatching hebben: deze auteurs zullen hun successen moeten behalen in een wereld vol voorspelbaar coverdesign. The Guardian deed een klein onderzoek naar trends in boekontwerp op de London Book Fair. Daaruit blijkt dat romans van multiculturele auteurs vaak veelkleurige, semi-kunstzinnige kaften krijgen. Dat zegt namelijk: 'we're convinced novel's vibrant multiculturalism will make other fiction seem grey and stale'. Voorbeeld: Zadie Smith, ook op de Granta-lijst. Als we dan toch naar de toekomst kijken, kunnen dan alsjeblieft wat aan het heersende cover design doen?

Royaal aanbod

Veel uitgeverijen proberen een slaatje te slaan uit de komende troonswisseling, meldt Trouw. Het regent inmiddels kinderboeken, thrillers en mémoires. Querido komt bijvoorbeeld met een heruitgave van Hella Haasses verhaal over een 18-jarige Beatrix. Thomas Rap publiceert Mijn Majesteit, een mémoire samengesteld door BN'ers. Als u wilt lezen welke hoogtepunten Claudia de Breij aan onze vorstin heeft overgehouden, dan kan dat. Ja, dat was dubbelzinnig: u bent gewaarschuwd.
Andere schrijvers grijpen hun kans om misstanden aan de kaak te stellen. Rodaan Al Galidi publiceerde in het NRC een brief aan Willem-Alexander over de positie van de vluchteling in Nederland. Als u geen lid bent van de krant: de brief staat gedeeltelijk op Ooteoote en op Facebook.

Geanimeerd

Een gesprek uit 1996 met de overleden schrijver David Foster Wallace. Een geanimeerd gesprek, welteverstaan.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.