Het spel draait om Dan Kaplan, ooit een succesvol schrijver, die met vrouw en kind in een zomerhuis verblijft om aan zijn roman te werken. Zijn laatste boeken verkochten niet best, wat zijn reputatie heeft doen wankelen. Met zijn nieuwe roman moet hij zijn carrière weer op de rails zien te krijgen.
Kaplan kampt echter met creatieve blokkades, die deels worden veroorzaakt door de situatie thuis. Want naast een goede schrijver probeert hij ook een goede echtgenoot en vader te zijn. Dat vraagt om keuzes. Althans, dat is de opzet van het spel. Het is aan de speler om voor hem beslissingen te nemen, waarbij je in negen hoofdstukken zijn carrière en het gezinsleven met elkaar moet verenigen. Kort door de bocht: als je Kaplan voortdurend aan zijn boek laat werken, dan gaat het ten koste van zijn huwelijk.
Gemiste kans, dacht ik aanvankelijk. Wat zou het goed zijn om als speler achter de typemachine van Kaplan plaats te nemen en namens hem - een gezin of niet - die succesvolle roman te schrijven. Maar waarschijnlijk laat zich dat lastig naar een videogame vertalen. Het neigt ook een beetje naar het-gezin-als-hoeksteen-van-de-samenleving-propaganda, terwijl een goed boek doorgaans eerder over een volledig ontspoord gezin zal gaan. Dus doen. Laat dat huwelijk op de klippen lopen! Sluit hem op in zijn werkkamer!
Toch kent het spel – afgaande op de trailer en demo – ook gelijkenissen met de literatuur. Veel verhalen zijn immers gebaseerd op het nemen van beslissingen. En de gevolgen hiervan. Bij The Novelist is dat niet anders. De beslissingen die je maakt zal het leven van de Kaplans beïnvloeden, maar ze kunnen je ook iets over jezelf vertellen. Dus laten we positief blijven. Bovendien is het al lofwaardig dat het spel geen gewelddadige of competitieve elementen bevat. Tenzij je die in je verhaal verwerkt, natuurlijk...
The Novelist wordt aan het eind van deze zomer op de markt gebracht.
Bij de meeste videogames is het zaak om tegenstanders uit te schakelen. Bij voorkeur met geweld. Hoe anders is The Novelist, een videogame waarbij je in de schoenen van een ervaren schrijver komt te staan.