Vandaag publiceerde Van de Klomp de driehonderdste foto op zijn pagina ‘Mijn Favoriete Boek’. Vorig jaar april begon hij namelijk al, toen hij kennismaakte met Facebook: hij fotografeerde in eerste instantie alles wat hij leuk vond en plaatste het op zijn pagina. Eerst schilderijen, toen foto’s van jazzmuzikanten. Eenmaal klaar vroeg hij zich af wat hij nog meer kon doen. Opeens schoot hem te binnen dat de naam Facebook hem al een grote hint gaf: de woorden face en book verenigen twee van zijn liefdes, dus dat werd het project.
Van de Klomp doet het puur voor zichzelf. April vorig jaar begon hij dan ook met zijn eigen vriendenkring. Daarna de kennissen van zijn vrienden, en nu is het zelfs zover dat zich vrijwilligers aanmelden. Van de Klomp heeft wel één regel: er moet zoveel mogelijk diversiteit in de serie zitten. Geen twee mannen achter elkaar, maar netjes man-vrouw-man en zo verder. Dat lukt hem vaak nog wel, maar variëteit in leeftijd of afkomst is lastiger. Hij is dan ook blij volgende maand aanwezig te zijn bij de Dag van de Literatuur in Rotterdam: grote kans dat hij eens wat meer scholieren voor zijn lens krijgt.
Met de keuze van de boeken heeft hij niets te maken, zegt hij stellig: alles mag voorbij komen. Zo staat het ook op zijn facebook: ‘Mensen met hun favoriete boek in de ruimste zin van het woord.’ Gelukkig is er zonder zijn bemoeienis al een mooie selectie literatuur ontstaan: ‘De verscheidenheid is groot en er zijn dan ook geen duidelijke klassiekers aan te wijzen. Boeken komen volgens mij niet vaker dan drie keer terug.’ Dubbele of driedubbele nummers zijn Freedom van Jonathan Franzen, Haar Naam Was Sarah van Tatiana de Rosnay en Honderd jaar eenzaamheid van Gael García Márquez. Maar Van de Klomp heeft ook een mooi boek over het tekenen van vogels voorbij zien komen, zoals je hiernaast ziet.
Wat hij er verder mee gaat doen, weet hij nog niet. Misschien wil de Openbare Bibliotheek in Amsterdam er iets mee. Hoe dan ook moet het allemaal wel leuk blijven: ‘Met kerstmis heb ik gewoon een weekje vakantie gehouden, hoor.’
In de serie Face-Book fotografeert Jaap van de Klomp dagelijks mensen van allerlei soorten en maten met hun lievelingsboek. Hij maakt een tweeluik van het gezicht en het boek met de woorden ‘face’ en ‘book’ erboven: ‘Zo begrijpt iedereen het grapje, hè.’