In deze rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week o.a.: strijd bij de Duitse uitgeverij Suhrkamp, nieuwe boekentop-10 en boekenhoeden op catwalk.

Stilstand of vooruitgang?

Niets nieuws onder de zon. ‘Tekst zoekt lezer.’ Dat concludeert Chrétien Breukers van De Contrabas na lezing van een stuk van Marc van Oostendorp op NederL. Hij beweert daar in een column dat we, alle digitale ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar ten spijt, nog steeds niet veel verder zijn met literatuur online dan in de dagen van De Digitale Stad. Voor wie niet meer weet wat dat was: een virtuele stad op het internet, waar je bewoner kon worden, een huis kon bouwen en van plein naar plein kon surfen, pleinen die allemaal een eigen thema hadden. Zo was er uiteraard een Boekenplein, zoals op bijgaand plaatje te zien valt. Voor wie zich heel even terug wil wanen in 1994: klik hier.

Nieuwe boekentop-10

Aangenaam elitair, dat nieuwe boekenklassement van NRC Handelsblad. Een aantal kwaliteitsboekhandels verspreid over heel Nederland maakt een lijstje van goed verkopende boeken, waarna de NRC een top-10 samenstelt. Op nummer twee Nir Baram met zijn niet genoeg te prijzen boek Goede mensen, ver boven Jamie Oliver (nummer negen) en die mevrouw (nummer zeven) die wonderen heeft verricht voor de verkoop van siliconen Ben Wa-balletjes (nee, geen oriëntaals recept van Oliver). Lees ook wat Tzum erover schreef.

Duitse uitgeverij Suhrkamp in greep machtsstrijd

Het Suhrkamp-drama neemt al wekenlang vrijwel de gehele boekensectie van de Franfurter Allgemeine Zeitung in beslag. En die krant is beslist niet de enige. Bij de uitgeverij heerst een machtsstrijd die wordt uitgevochten tot aan de rechter en auteurs, medewerkers en lezers kijken machteloos toe. In het ergste geval bezwijkt Suhrkamp onder de affaire. Die lijkt moeilijk uit te leggen, maar is uiteindelijk heel eenvoudig: wie is de baas van de uitgeverij? Ulla Unseld-Berkéwicz? Zij heeft de meerderheid van de aandelen in handen en is de vrouw van de man die de uitgeverij meer dan veertig jaar leidde, Siegfried Unseld. Of is Hans Barlach de baas, de man die weliswaar een klein aantal aandelen bezit maar niettemin een sleutelpositie in kan nemen? Het belang van Suhrkamp voor het naoorlogse Duitsland valt niet te overschatten. Denk De Bezige Bij, voeg daar alle internationale wetenschappers bij, de gehele wereldliteratuur en vermenigvuldig de uitkomst met tien. Laatste loot aan de stam van protesten tegen de gang van zaken bij Suhrkamp is een open brief die vandaag werd gepubliceerd.

Boekenhoeden

Website Boekendingen wijst ons op toepassingen voor het boek die aan het lezen voorbij gaan. We zien twee foto’s van vrouwen die boekenhoeden dragen. Die foto’s blijken afkomstig van een site die niet ongeestig Blog für Anonyme Bookoholiker is getiteld, en meer van hetzelfde biedt. Ontlezing is een zegen voor de internationale couture.