Heerma van Voss' roman De vergeting bevat namelijk gelekte, verdraaide en verzonnen privé-informatie van betrokkenen uit zijn omgeving. Tijdens het tribunaal op 16 april zal hierover gediscussieerd worden alsof het een echte rechtszaak betreft. De schrijver wordt dan ook verdedigd door zijn redacteur/advocaat, Suzanne Holtzer van De Bezige Bij. En ook een rechter zal niet ontbreken: voor de gelegenheid neemt Felix Rottenberg de hamer ter hand.
Volgens openbare aanklager Gerard Spong liggen er 'juridische voetangels en klemmen' als het gaat om de exceptio artis, de regel dat de artistieke vrijheid hoger wordt gewaardeerd dan de mogelijk controversiële of kwetsende inhoud van het werk. Zo af en toe wordt er namelijk toch iemand veroordeeld. 'Er is een golvende beweging in de Europese rechtspraak', zegt Spong: de ene keer is iets wel toelaatbaar, de andere keer niet. Iedere schrijver die romanpersonages opvoert die echt bestaan, botst volgens Spong met het privacy-vraagstuk. Dat je in het liberale Nederland woont, betekent dus nog niet dat je geen rechtszaak aan je broek kunt krijgen.
Gerard Spong sprak met Villa VPRO's Anton de Goede over schrijvers en gevoelige privé-informatie:
Auteur Daan Heerma van Voss laat zich aanklagen. In een zelf georganiseerd literair tribunaal zal hij terecht gewezen worden door topadvocaat Gerard Spong. Is hij over de privacy-grenzen gegaan?