De eerste vraag die Leon Heuts en Herman de Regt in De filosofie twittercanon stellen, is: 'Zouden René Descartes, Friedrich Nietzsche en Ludwig Wittgenstein in deze tijd hebben getwitterd?' Wat ze eigenlijk bedoelen, is of de complexe filosofie samengaat met de snelle social media. Is het bijvoorbeeld mogelijk via Twitter een kritische, goedlopende discussie te houden? En kan het gebruik van social media iets toevoegen aan de bestaande wegen van de filosofie?
Heuts en De Regt proberen vervolgens bekende filosofische gedachten te verpakken in 140 tekens. De bedoeling daarvan is om nieuwsgierigheid te wekken. Eigenlijk is het een nieuw technologisch jasje voorde oude vorm van het aforisme: 'God is dood' van Nietzsche heeft volgens hen hetzelfde effect. Alleen, nu kan het online.
De filosofie twittercanon bracht ons op ideeën. Hoe zou een tweet van een bekende filosoof eruit zien, als ook de twittertaal erbij betrokken wordt? Neem nou Sartre: welke hashtags zou hij gebruiken? #FML (fuckmylife)? Wie zou hij retweeten? Met wie gaat hij in discussie - @SimonedeB? Nog een fraaie om over na te denken: Derrida. Waarschijnlijk een tweet met #hashtag erin.
De uitdaging is dan ook een volledige tweet op te stellen in de stijl van je favoriete filosoof. Doe ons bijvoorbeeld geloven dat Nietzsche digitaal herrezen is.
Je kunt je creaties kwijt @vproboeken, tot zondag. Heb je geen Twitter: dat mag. Je kunt ze ook hier onder in de reacties plaatsen. Verras ons en win eer, faam en een exemplaar van De filosofie twittercanon.
Filosofen Herman de Regt en Leon Heuts verpakten 43 filosofische gedachten in tweets. 'De filosofie twittercanon' zoekt de grenzen van filosofie en twitter op. Daar kunnen wij wel wat mee. Welke 'hashtags' zou Sartre eigenlijk gebruiken? Doe mee en win.
Leon Heuts en Herman de Regt waren vrijdagavond te gast in Brands met Boeken.