Deze week opvallend veel erkenning vanuit het buitenland. De Duitse vertaling van Bonita Avenue viel goed in de smaak bij onze oosterburen. Die Zeit betitelt auteur Peter Buwalda als maker van 'Große europäische Kunst'. Ook Herman Koch had een goede week. Zijn boek Het diner verscheen eind vorige week plots op nummer 9 in de bestsellerlijst van de New York Times. En dat ondanks de slechte recensie die het begin februari van diezelfde krant kreeg. Daar bleef het niet bij, want op de website van National Public Radio (NPR) kwamen we ineens een interview met Gerbrand Bakker tegen. Aanleiding is het verschijnen van zijn Ten White Geese in Amerika, aangeduid als international best-seller, de roman die hier in 2010 als De omweg verscheen. Over de Amerikaanse boekenmarkt schreef De Morgen het verontrustende bericht dat er regelmatig wordt geprobeerd om verkoopcijfers te manipuleren. Speciale marketingbureaus bieden hiervoor hun diensten aan. Het succes van de Nederlanders wordt niet in twijfel genomen, want de manipulatie komt vooral bij non-fictieboeken en Amerikaanse auteurs voor.
Deze week boekennieuws waar je blij van wordt, met o.a. nominaties en ander lof, tips en trucs voor de aspirant-schrijver en het nieuwe 'social reading'.
Hollands glorie
Wijze lessen
Zoals elke week worden er weer allerlei nominaties bekend gemaakt. Onder andere de longlist voor de Academia Literatuurprijs, de shortlist voor De Gouden Boekenuil en de Sunday Times Short Story Awards. Wat we daarbij wel eens vergeten, is dat de auteurs op de lijst natuurlijk niet over één nacht ijs zijn gegaan: ze hebben hoogstwaarschijnlijk evenveel gelezen als pogingen gedaan tot schrijven. Flavorwire gaf deze week tips weg voor aspirant-schrijvers en verzamelde syllabussen van docent-slash-auteurs. Handige leeslijsten voor wie wil weten wat bijvoorbeeld David Foster Wallace of Zadie Smith de moeite waard vonden. Als je liever een vriendelijk auteurshoofd ziet dat je aanmoedigt, kun je elders op de site deze video's vinden.
Virtuele boekenclub
Het was een week vol digitale ontwikkelingen. Woensdag hield schrijfster Toni Morrisson een digitale signeersessie op Google+, de allereerste ooit. Niet met een pen, maar met een tablet. En niet alleen de auteur kan digitaler, ook het boek zelf. En dan bedoelen we niet het e-book. Dat is volgens Bob Stein namelijk niet open source genoeg. Hij werkt aan Socialbook, een app waarmee je met meerdere vrienden in één boek kunt lezen. Ook moet je er opmerkingen mee kunnen maken en zelfs de tekst kunnen veranderen. Readmill is een soortgelijke applicatie, waarmee Incognito van Henk Rijks vorig jaar tot stand kwam. En hier kon je deze week lezen dat Das Magazin het voorlopig bij echte lezers, boeken en schrijvers houdt: gezelligheid is misschien toch lastig achter je scherm. En zal je net zien dat de wijn over je toetsenbord valt.
In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.