De Ringen wordt gebruikt bij hevige ervaringen van overmatige interesses. Zowel een schijnbaar onstilbare lust naar feitjes en vreemd beeldmateriaal, als de meer overheersende vormen: de beroepsmatige obsessie, hobbyfascinatie en verslingering aan Wikipedia. Het middel kan de honger naar kennis stillen en de onrust (tijdelijk) kalmeren.
In 'de Boekenbijsluiter' iedere week een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal. Volg de voorschriften op, lees en genees.<BR><BR>
Deze week een recept van Kitty Bons: 'De ringen van Saturnus' (2007) van W.G. Sebald.
1. Indicaties.
2. Speciale waarschuwingen.
Bij een interesse voor personen, huisdieren of voertuigen wordt dit middel ten strengste afgeraden. Het middel biedt geen heil bij dit soort voorkeuren en zou zelfs een slechte invloed kunnen hebben op de patiënt door ongewenste bijwerkingen als ongeduld, overmatig gapen en lusteloosheid.
3. Samenstelling.
De Ringen bestaat uit hout, steen, graniet, kiezels op het tuinpad, vergeeld behangpapier, boekbinderslijm, bladgoud, gloeilampenlicht, haring, potvis, duikbril, biefstuk, deurmat, essentiële oliën en verloren kinderen. Het kan sporen van Weltschmerz en cognac bevatten.
4. Toepassing.
Het middel kan het beste in korte, aandachtige porties opgesnoven worden over een periode van enkele weken. Mochten de overmatige interesses aanhouden na de kuur dan kan de patiënt een ander middel met het bestandsdeel Sebald innemen of zich wenden tot het Wereld Wijde Web waar lustig gediscussieerd wordt over het bestandsdeel en al zijn af- en aanhangers.
a. Wijze van toediening
Tijdens de kuur dient de patiënt goed voor zichzelf te zorgen. Best plaatst hij/zij zich in een slecht verlicht restaurant en bestelt bij de ongeïnteresseerde bediening enkel drank en eventueel een asbakje. Het boek moet tijdens de inname op het ongebruikte servet rusten tussen de vork, het mes en de lepel (die niet echt goed gepoetst zijn). Hij of zij gaat gekleed in tijdloze kledij: klassiek van snit maar zeker niet overdadig in kleur of prijs. Op deze manier kan de patiënt zich op comfortabele wijze tussen de pagina’s manoeuvreren.
5. Overdosering, vergeten, stoppen.
Bij afname van de klachten kan de patiënt de kuur voor onbepaalde tijd stopzetten. Vermits interesses echter een hardnekkig sluimerend virus zijn, dient de patiënt het middel voortdurend binnen handbereik te houden.
6. Mogelijke bijwerkingen.
Het bestanddeel Sebald neemt je mee op reis door Engeland en Duitsland alsook door de Europese en wetenschappelijke geschiedenis. Ook biedt het informatie over kennis en het vergeten, architectuur, landschap en bijna alle mogelijke andere onderwerpen binnen het interessespectrum. Bijwerking hiervan is een hevig gevoel van overbodigheid. De patiënt zou tijdens de kuur wel eens kunnen twijfelen of er ooít nog iets gemaakt hoeft te worden, omdat bijna alles al gevat lijkt in Sebalds melting pot.
Maar aangezien de patiënt aan de kuur begonnen is met hevige interesses, zal zelfs na de kuur zijn of haar honger naar méér niet gestild zijn. De kans is groot dat de geschiedenis zich voortzet en de patiënt onoverkomelijk deel wordt van het verloop van de tijd. Dat natuurlijke tijdsverloop neemt het gevoel van overbodigheid weg: men kan immers op voorhand toch niet anticiperen op baanbrekende tijden of bochtige levenslopen, kortom, op de levens en de maaksels die uiteindelijk in een geschiedenisboek zullen eindigen.
7. Bewaarvoorschrift.
Het irritante stofomslag dient zo snel mogelijk van het boek verwijderd te worden om een comfortabele ervaring te bespoedigen. Bovendien zijn de foto’s op het omslag vaak oninteressant en slecht gephotoshopt.
Kitty Bons is afstuderend aan het KASK in Gent en geboren in 1989 - wellicht cruciaal voor haar onderhuidse interesse in auteurs met een fascinatie voor Duitse geschiedenis, zoals Sebald. Overmatige interesses zijn haar niet vreemd: voor Hard//Hoofd schrijft ze over haar verzamelwoede.