We waren net van plan de kroning stelselmatig te negeren, toen er toch twee interessante artikelen over de abdicatie verschenen van niet minder interessante schrijvers. Oké, vooruit dan.
Arjen Lubach ontkrachtte voor ons tien veelgehoorde argumenten vóór de monarchie. Bijvoorbeeld de opvatting dat het koningshuis ons volk bij elkaar houdt. Lubach: 'Ik zou durven beweren dat alcohol en een dagje vrij beter verbroederen dan een zwaaiende koning in een touringcar.'
Arnon Grunberg schrijft in de New York Times dat we best acteurs in zouden kunnen huren om ons koningshuis te vertolken. De koning lijkt namelijk wel hoofdrolspeler in een ingewikkeld performance-kunstwerk. Bovendien zijn audities democratischer dan de huidige troonsopvolging, volgens Grunberg. En zo'n acteur is natuurlijk een stuk goedkoper.
Het was natuurlijk de week van de troonswisseling. In de rubriek 'Langs de velden' lees je wat auteurs over de abdicatie schreven. En wie wint zaterdag de Gouden Boekenuil 2013? Bekijk de video's van de vijf genomineerden.
Literaire kritiek
Protest
Over kritiek en schrijvers gesproken: boekenkaften zijn goede protestborden. In een interessant online artikel van The New Yorker schrijft Claire Barliant over zogenaamde book blocs en de betekenis van kaften als protestmateriaal.
Boekenuil
Morgen wordt de Gouden Boekenuil uitgereikt. De vijf genomineerden zijn Peter Terrin (Post mortem), Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Oek de Jong (Pier en oceaan), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen) en Marja Vuijsje (Ons kamp). Drie daarvan maken dubbel kans op winnen: zowel Wierenga, Terrin als De Jong zijn genomineerd voor 'die andere wedstrijd' op maandag, de Libris Literatuurprijs.
Hier kunt u de videoportretten bekijken die de Vlaamse zender Canvas maakte van de genomineerden. U kunt ook de boeken lezen, daar niet van.
In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.