De toekomst van onze kinderen ligt weer eens aan diggelen. Tzum meldde dat de jaarlijkse bundel Het Poëziespektakel voorlopig niet meer verschijnt. Vijf jaar lang maakte uitgeverij Querido deze bundel met gedichten van kinderen, onder redactie van Ted van Lieshout.
Toevallig liet Jacques Vriens zich deze week in het NRC nog uit over de kwaliteit van ons literatuuronderwijs. Slechts tien procent van de kinderen vindt lezen nog leuk. Volgens Vriens ligt dat aan het karige kinderboekenonderwijs op de PABO. Meesters en juffen kennen de boeken niet meer en weten daarom niet meer te enthousiasmeren.
Tommy Wierenga ziet het wat zonniger in. Op een avond over de toekomst van de literatuur, georganiseerd door SLAA, sprak hij zijn vertrouwen uit. Ook al gaan er minder mensen lezen, toch blijft de literatuur bestaan. Desnoods stiekem.
Deze week in de rubriek 'Langs de velden': de grimmige toekomst van onze kinderen, voortgaande ontlezing, de dood en toch ook hoop. Een emotionele achtbaan in vijf dagen.
Ontlezing
Ramptoerisme
Misschien houden we de mensen wel aan het lezen met bijzondere auteurs. Het kan geen kwaad af en toe een trucje te doen. Of iets gemeens te zeggen: dat houdt de literatuur levend. Helaas werken ziekte en dood als honing op mieren: hoe tragischer het leven van de auteur, hoe levendiger zijn of haar oeuvre blijft. Een nicht van Virginia Woolf claimde deze week in The Guardian dat Woolf hoogstwaarschijnlijk leed aan anorexia. Misschien des te interessanter omdat Woolf een einde aan haar leven maakte: over andere suïcides speculeren we ook nog steeds. Zoals over Sylvia Plath. Wat zijn we toch ook ramptoeristen. Maar het houdt ons blijkbaar wel aan de pagina's gekluisterd.
Hoop
Nu even wat luchtigers. Zoals je nare nieuwsberichten op internet compenseert met kattenfilmpjes op Youtube, zo ook de ontlezing en de dood met een bundel dierengedichten, uitgegeven door Artis. Of iets anders kalmerends, zoals een hoorspel dat binnenkort gemaakt wordt van Peter Buwaldas Bonita Avenue.
Of als je toch niet gelooft dat literatuur het digitale tijdperk overleeft: Lydia Davis gaat misschien wel twitterverhalen schrijven.
De literatuur is dood: leve de literatuur!
(hoera. hoera. hoera.)
Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.
In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.