Wie is de beste inspreker van luisterboeken? The Guardian vraagt dit aan zijn lezers. De luisterboeken van Harry Potter die Stephen Fry insprak hebben in Groot-Brittannië bijvoorbeeld een cultstatus verworven. In Nederland was het dit jaar 'Jaar van het voorlezen'. Hier hoorde een verkiezing bij van de beste voorlezer van Nederland, de Luisterboek Award. Deze werd door Arthur Japin gewonnen, die zijn eigen boek Maar buiten is het feest insprak. Ramsey Nasr en Job Cohen eindigden op respectievelijk de tweede en derde plek. Naar wie zou jij het liefst luisteren?
Deze week in Langs de velden een vraag aan de lezer: wie is de beste inspreker van luisterboeken? Verder: nieuw Gerrit Komrij Huis in Portugal en bespreek met 500 anderen het nieuwe boek van Murakami tijdens Murakamifest.
De beste voorlezer
Gerrit Komrij Huis in Portugal
Charles Hofman, de levenspartner van wijlen Gerrit Komrij, start met een nieuw initiatief in het Portugese woonhuis waar het stel voorheen leefde. Dit Gerrit Komrij Huis zal een culturele ontmoetingsplek worden ‘waar een dichtersuitwisseling tussen verschillende landen kan plaatsvinden’. Bovenal is het de bedoeling dat er meerdere dichters een plek in een gastruimte zullen krijgen, te beginnen met ‘testdichter’ Menno Wigman. Naast poëzie zal in het huis ook muziek worden gemaakt.
Murakami Festival
Murakami, de Japanse auteur die al een aantal jaar favoriet was voor de Nobelprijs maar hem niet won, krijgt nu zijn eigen festival. Op 11 januari 2014 vindt het Murakami Festival plaats: op 14 leesclubs van elk 25 mensen en tijdens een Literaturfest met 150 toeschouwers, wordt gepraat over het nieuwe boek van Murakami, De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren. Deelnemers krijgen het boek een maand voor verschijning al thuisgestuurd en zullen het op verschillende locaties bespreken, aan de hand genomen door een gespreksleider (variërend van Wim Brands tot Anna Drijver). In het Comedy Theater is daarna groot feest voor iedereen. Zie de trailer hieronder voor meer informatie.
Romanmoe 2.0
Auteur Tim Parks schreef in de The New York Review of Books dat hij het gehad heeft met de traditionele roman. Hij is romanmoe. Literaire stijlmiddelen als kleine climaxen, spanningsopbouw en plots vermoeien hem. VPRO Boeken reageerde hier gister op. We stelden vast dat Parks eigenlijk niets nieuws zei, en dat de roman nog springlevend is, in welke vorm dan ook. Onze conclusie was dan ook in tegenstelling tot de zijne: 'de lezer wil meegesleept worden en geprikkeld om na te denken. Gelukkig worden dat soort verhalen nog meer dan genoeg gemaakt. Kijk maar op deze Boekensite.' Vandaag reageerde ook The New Yorker op het artikel van Parks. Zij trokken eenzelfde conclusie: 'There is so much passion and wonder in today’s fiction; it is his fault, not that of the books, if he lets those things go unseen and unfelt.' Lees de volledige reactie van The New Yorker hier.
Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.
In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.