Ad van Liempt werkte bij het NOS Journaal, Nova en Andere tijden. Nu hij niet meer in vaste dienst is, schrijft hij in hoog tempo historische boeken. Bas van Sluis en Maud van de Reijt zijn veel jonger, beiden uit 1982. De eerste valt op als lid van de onderzoeksredactie van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant; hij reconstrueerde de Facebook-rellen in Haren, chatte in de hoedanigheid van tienermeisje met ‘groomers’ en publiceerde over een miljoenfraude met pgb-geld.
Maud van de Reijt won in 2009 de Nationale Scriptieprijs met haar later in boekvorm uitgebrachte studie naar de historie van de Dodenherdenking: Zestig jaar herrie om twee minuten stilte. Zij is nu onderzoeksjournalist bij tv-programma Argos TV Medialogica en werkte onder andere aan de uitzending Annes erfenis, over de wrijving tussen het Anne Frank Fonds en de Anne Frank Stichting.
In wezen is deze serie gesprekken een ode aan het vak van de journalist. Dat vak heeft zijn nederige kanten, maar is op zijn best een vrijbrief voor het uitleven van de eigen nieuwsgierigheid.
In de andere drie afleveringen komen de nodige boeken voorbij die hiervan getuigen. Met misdaadverslaggevers Paul Vugts en Harry Lensink wordt gepraat over De Dominee (over hasjhandelaar Klaas Bruinsma), In Cold Blood van Truman Capote en De ontvoering van Alfred Heineken van Peter R. de Vries. In de derde aflevering bespreken Sjoerd de Jong, Margalith Kleijwegt en Joris van Casteren Niet spreken met de bestuurder van Gerard van Westerloo, Hell’s Angels van Hunter S. Thompson en Among the Believers, het reisboek uit 1981 van schrijver V.S. Naipaul over Pakistan, Iran, Maleisië en Indonesië.
In de slotaflevering praten Esther Rosenberg, Marc Chavannes en Jeroen Smit over Too Big to Fail uit 2009, een reconstructie van de financiële crisis in de VS; Liar’s Poker (1989), waarin Michael Lewis het Wall Street van ná de deregulering beschrijft, en Critical Condition uit 2005 over wantoestanden in de Amerikaanse gezondheidszorg.